Tovább dolgoznak az M. Róbertet szökni hagyó rendőrök

Vágólapra másolva!
Katonai büntetőeljárás indult az egyik olyan XIII. kerületi rendőr ellen, akinek a mulasztása a rendőrség belső vizsgálata szerint szerepet játszott abban, hogy megszökött a házi őrizetből a Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletésével vádolt M. Róbert. A vizsgálat összesen hét rendőr mulasztását állapította meg, a többiek ellen fegyelmi eljárás indult. Az eljárások alatt mind a hét rendőr tovább dolgozik.
Vágólapra másolva!

Nem függesztették fel azokat a rendőröket, akikről a rendőrség belső vizsgálata megállapította, hogy mulasztásuk közrejátszott M. Róbert házi őrizetből való szökésében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya pénteken az [origo]-val. A Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletésével vádolt M. Róbert január 16-án a reggeli órákban szökött el, de erről csak másnap 8.45-kor szereztek tudomást a rendőrök.

A belső vizsgálat eredményét január 26-án ismertette Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. (Erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A vizsgálat hét rendőr felelősségét - köztük parancsnoki beosztásban lévőkét - állapította meg. Mind a hét rendőr a XIII. kerületi kapitányságon szolgál, közöttük van a váltásparancsnok és a kerületi kapitány is. A BRFK pénteken azt írta az [origo]-nak: mindannyian továbbra is ellátják szolgálati feladataikat.

A BRFK szerint indult egy katonai büntetőeljárás kötelezettségszegés szolgálatban vétsége miatt, szoros katonai ügyészi felügyelet mellett. A többi rendőr ellen fegyelmi eljárás folyik. A BRFK azt nem közölte, milyen beosztásban szolgál a katonai büntetőeljárás alá vont rendőr, a büntetőeljárás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik. Tóth Gábor január végi sajtótájékoztatóján azt mondta: a legsúlyosabb mulasztás az volt, hogy a szökés napján nem adták ki feladatként a házi őrizetesek ellenőrzését, holott ezt a váltásparancsnoknak névre szólóan meg kellett volna tennie.