Kétharmados győzelem is összejöhet Tarlósnak a Gallup szerint

Vágólapra másolva!
A Gallup közvélemény-kutatása szerint akár a szavazatok kétharmadát is megszerezheti a főpolgármester-választáson a Fidesz jelöltje, Tarlós István, akit a választók többsége határozott, dinamikus, szakértő vezetőnek lát, bár a szavahihetőségében sokan kételkednek. A Gallup szerint bejuthat a fővárosi közgyűlésbe a Jobbik és az LMP is, de ehhez az LMP-nek aktivizálnia kell alacsony motiváltságú szimpatizánsait.
Vágólapra másolva!

Komoly kihívó nélkül mehet neki az önkormányzati választásnak Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, és akár a szavazatok kétharmadát is megszerezheti - derül ki a Gallup szeptember 14. és 22. között, Budapesten végzett közvélemény-kutatásából. A Gallup felmérése szerint Tarlós támogatottsága a budapestiek körében 44 százalék, de a jelöltet megnevező biztos szavazók 69 százaléka mondta, hogy rá szavazna. Messze lemarad Tarlós mögött az MSZP jelöltje, Horváth Csaba, aki az összes budapesti választó 14 százalékát, és a véleményüket kinyilvánító biztos szavazók 21 százalékát tudhatja maga mögött - ismertette a Gallup a közvélemény-kutatás eredményét.

A Jobbik jelöltjére, Staudt Gáborra az összes budapesti 4 százaléka szavazna, a jelöltet megnevező biztos pártválasztóknak pedig a 6 százaléka támogatja őt. Az LMP főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek támogatottsága a felmérés szerint az összes budapesti szavazó körében 5 százalék, míg a nevet mondó biztos pártválasztók közt 3 százalék. A Gallup szerint az előrejelzés bizonytalanságát a biztos szavazók azon 20 százaléka okozza, akik vagy nem biztosak még benne, hogy kire szavaznának, vagy nem árulták ezt el a kérdezőbiztosoknak.

A közvélemény-kutató cég szerint Tarlós fölényének egyik oka a Fidesz fővárosi népszerűsége: a Fidesz közel háromszor annyi szavazatra számíthat, mint a második helyre várt MSZP. A biztos pártválasztók 64 százaléka szavazna a Fideszre, és csak 24 százaléka az MSZP-re a Gallup felmérése szerint. A fővárosi közgyűlésbe várhatóan bejut a felmérés szerint a Jobbik és az LMP is.

A Gallup szerint az LMP eredményét veszélyezteti a párt szimpatizánsainak alacsony motiváltsága, csak a felük mondta ugyanis biztosra a részvételét a szavazáson. "Az LMP mozgósítási problémái részben adódhatnak abból is, hogy a saját szavazótáboron belül is kétségek merülnek fel Jávor Benedek kompetenciájával kapcsolatban: az LMP-támogatók mindössze 63 pontot adtak a jelölt alkalmasságára, míg ez a mutató jóval magasabb volt a többi jelölt és azon belül is kimagasló Tarlós István esetében" - áll a Gallup közleményében. A felmérés szerint nehézséget okozhat a Jobbiknak és az LMP-nek az, hogy Staudt és Jávor nem elég ismert, csak a budapestiek ötöde tudta magától megnevezni őket a jelöltek között.

A közvélemény-kutatás során azt is vizsgálták, milyennek látják a budapesti választók a legesélyesebb jelölt, Tarlós személyiségét. Összességében a megkérdezettek Tarlósban határozott, dinamikus, pragmatikus, szakértő vezetőt látnak, viszont csak a választók egyharmada gondolja őt szavahihetőnek. A négy évvel korábbi véleményekhez képest többen tartják őt demokratikus gondolkodásúnak, célratörőnek, jövőképpel rendelkezőnek, hozzáértőnek és határozott politikusi karakternek, viszont már kevésbé tartják újítónak.