Lelőttek egy bankrablót a rendőrök Kispesten

A bankrabló holtteste Kispesten a Szigligeti utcában fekszik egy autó mellett a fegyverével együtt. Lelőttek egy bankrablót délután a főváros XIX. kerületében a Szigligeti utcában, bankrablás
Vágólapra másolva!
Körbevettek a rendőrök egy kispesti panelházat, amelynek közelében péntek délután lelőttek egy bankrablót, egy társát pedig őrizetbe vették. A rendőrség átvizsgálta a körbezárt házat, ugyanis az ellentmondásos tanúvallomások között volt olyan, amely szerint volt egy harmadik rabló is, aki bemenekült az épületbe. Az [origo]-nak egy szemtanú azt mondta, hogy a lelőtt rabló gépfegyverrel lőtt a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet.
Vágólapra másolva!

Egy bankrablót lelőttek a rendőrök, egyet elfogtak péntek délután Kispesten. Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a helyszínen azt mondta, délután két fegyveres lépett be egy kispesti bankba, ahol a bevétel átadására szólították fel az alkalmazottakat. A főkapitány szerint 2 és félmillió forintot kaptak, azzal elmenekültek, majd a közben kiérkező járőrök a közelben, a Szigligeti utcánál meglátták a két gyanús férfit (a Független Hírügynökség korábban azt jelenette, hogy a főkapitány 12,5 millió forintos zsákmányról beszélt).

Tóth szerint a rendőrök intézkedni próbáltak, de a rablók gépkarabélyból, szó nélkül tüzet nyitottak rájuk. A rendőrök viszonozták a tüzet - közölte a főkapitány. A tűzpárbajban rendőrök és járókelők nem sérültek meg.

A rendőrök ellentmondó információkat kaptak a tanúktól, a főkapitány szerint ezért vált szükségessé a Szigligeti utcai panelház körülzárása. A főkapitány hangsúlyozta: a harmadik elkövetőről nem tudja megerősíteni, hogy valóban létezik. Az ellentmondó tanúvallomások miatt azonban a Terrorelhárítási Központ kommandósai vizsgálják át a kérdéses panelházat.

Az MTI este tíz óra után azt jelentette, hogy információik szerint a rendőrök elvonultak a helyszínről.

A lelőtt rablónál sorozatlövő fegyver volt. A lövöldözés után a holttest a Szigligeti utcában feküdt egy autó mellett a fegyverével együtt. A fegyver valószínűleg egy AMD-65 típusú, a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépkarabély. A rabló társát elfogták a rendőrök, az MTI szerint a XIX. kerületi kapitányságon előállították.

Helyszíni tudósítónknak két rendőr is azt mondta, csak egy feltételezés, hogy van egy harmadik rabló, aki bement az egyik házba. Az épületben lakók tudósítónknak azt mondták, hogy bár a háztömb hat különálló lépcsőházból áll, a tetőn át lehet jutni egyikből a másikba, vagyis találgatásuk szerint korántsem biztos, hogy a 9. számú házba állítólag bemenekült rabló továbbra is ott bújkál.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A rendőrök lelőtték az egyik bankrablót - Több képért kattintson a fotóra!

Az [origo] tudósítója szerint a panelház előtti szervízutat teljes hosszában lezárták a rendőrök, az épület előtt legalább tíz járőrautó és legalább száz ember várakozott. A bámészkodók egy része abban a 9-es számú lépcsőházban lakik, ahová a szökésben lévő bankrabló feltehetően bemenekült, a rendőrök ugyanis senkit, még az ott lakókat sem engedték be az épületbe. Tudósítónk szerint este hét óra körül újabb négy rendőrautó érkezett szirénázva a helyszínre, a kocsiban kb. húsz rendőr volt, akik egy kollegájuk szerint a terrorelhárító csoport munkatársai.

A ház előtt várakozó tömegből többen elégedetlenkedni kezdtek, mután órák óta nem tudnak bejutni otthonaikba. A hidegre és a még várhatóan több órányi lezárásra tekintettel megnyitották a szomszédos általános iskolát, oda térhetnek be melegedni azok, akik haza egyelőre nem mehetnek.

Állítólag a bankrabló gépfegyverrel lőtt

Egy, az utcában lakó nő az [origo]-nak telefonon azt mondta: amikor kinézett az ablakon egy menekülő férfit látott, aki gépfegyverrel lőtt az őt üldöző rendőrök felé. A menekülő férfit a rendőrök lelőtték, az asszony szerint a testet később a mentősök letakarták. A nő szerint pár pillanatig tartott a lövöldözés, a gépfegyverre a rendőrök pisztolylövésekkel válaszoltak. Az ablakból bámészkodókra a rendőrök rászóltak, hogy lépjenek hátra az ablakból, mert éles lőszerrel lövöldöznek - mondta a nő, aki azt is hallotta, hogy a rendőrök a lelőtt férfin kívül egy vagy két embert keresnek még.

Egy olvasónk, Molnár Ádám videója a panelház körüli rendőri készültségről

A nő szerint erős a biztonsági készültség az utcában, 18 rendőrautót számolt össze. A nő férjét is rendőrök kisérték fel a lakásába, miután igazoltatták. Egy, ugyancsak abban az épületben lakó férfi telefonon szintén azt mondta az [origo]-nak, hogy a rendőrök kisérték fel a lakásába. Az [origo]-nak nyilatkozó nő azt mondta: a lövöldözés egy lépcsőházas panelépület előtt történt, amelynek egy oldala a Szigligeti utcára, másik oldala pedig parkra néz.

"Egyszercsak éktelen kiabálásra lettem figyelmes... Rendőrautó, nyélgázon jött, üvöltöztek..." - írta az [origo]-nak egy, az egyik szemközti házban lakó férfi. Olvasónk pár perc múlva durranást hallott, majd az egyik felső emeletről végignézte a lövöldözést. "Valóságos akciójelenet volt, kb. 20 lövés dördült el mind a levegőbe, mind a tettesre" - írta olvasónk, aki szerint azóta is folyamatosan érkeznek a rendőrök a helyszínre.

Hasonló eset volt a Flórián téren

Tavaly januárban egy Flórián téri bankot rabolt ki és menekült hasonló módon egy többlépcsőházas épületbe egy férfi. A rabló akkor túszt is vitt magával, őt azonban később elengedte. A panelházat hasonló módon akkor is lezárták, a környéket pedig körbevették a rendőrök. Az [origo] tudósítója beszélt egy rendőrrel, aki az akkori akcióban is részt vett. A járőr elmondása szerint a hasonló nagyságú háztömböt akkor nagyjából három óra alatt vizsgálták át, vagyis időigényes munkáról van szó.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Nagy a rendőri készültség a helyszínen - Több képért kattintson a fotóra!

Az [origo] beszélt egy helyi tévéstáb, a Centrum Tv egyik munkatársával, aki a helyszínen forgatott, és a tőle kapott információ szerint a támadók egy, a XIX. kerületi Fő utcában lévő bankot próbáltak kirabolni, és a rendőrök onnan mintegy 500 méterre, a Szigligeti utca elején ütöttek rajtuk.

A tévétől kapott fotók szerint a Budapest Bank egyik fiókját érte a támadás. A pénzintézet kommunikációs osztályán megerősítették, hogy az egyik fiókjukat érte támadás, de - mivel még folyamatban van mind a rendőrségi, mind a bank saját vizsgálata - nem kívántak nyilatkozni. Előzetes információik szerint a bankfiókban sem alkalmazott, sem ott tartózkodó ügyfél nem sérült meg.

Forrás: Google Maps
A XIX. kerületi Fő utcában található a bankfiók, a Szigligeti utcában volt a rendőri akció

Ha a környéken tartózkodik, küldje el nekünk írásos beszámolóját, videóját, fotóját a történtekről a [email protected] címre!