Offshore hátterű céggel háborúskodva fagyoskodnak egy székesfehérvári lakótelepen

Székesfehérvár, fűtetlen lakások, Vásárhelyi úti lakótelep
Vágólapra másolva!
Napok óta nincs fűtés egy székesfehérvári lakótelepen, miután elmérgesedett az évek óta feszülő konfliktus a lakók és a fűtést szolgáltató cég között. A vállalkozás szerint sokan tartozást halmoztak fel, a lakástulajdonosok közül ugyanakkor többen azt mondják, nem akarják magukat 15 évre egy olyan céghez kötni, amelynek tulajdonosa egy offshore-cég, így azt sem tudni, kik állnak a hátterében.
Vágólapra másolva!

"Kikapcsolták a fűtést?", "Elektromos kazán a megoldás" - olvasható két apróhirdetés címe a székesfehérvári Vásárhelyi úti lakótelep egyik házának bejárati ajtaján szerda délután. A kínálat tehát gyorsan megtalálta keresletet, miután hétfőn leállították a fűtést mintegy 300 lakásban a Sóstói Stadiontól ötperces kocsiútra lévő lakótelepen, arra hivatkozva, hogy a lakók nem hajlandóak aláírni egy 15 évre felkínált szolgáltatói szerződést, illetve milliókkal tartoznak a szolgáltatónak.

A vasúti sín mellett futó Vásárhelyi út és az M7-es találkozásánál fekvő, öt házból és 330 lakásból álló lakótelep el van szigetelve a várostól, több ipartelep mellett is el kell haladni a lakótelepig, amely egykor a szovjet tisztek otthonaként szolgált. A házakat 2000-ben újította fel egy vállalkozás. A lakótelep nem volt rákötve a városi távhőrendszerre, hanem két, gázzal működő kazánnal fűtik a házakat. Miután a felújítást követően beköltöztek a lakók, az építtető üzemeltette a fűtést, majd 2004-ben eladta Stopping Hungária Kft.-nek, és az [origo] által megkérdezett lakók szerint innentől kezdve folyamatosan gondok voltak a fűtéssel.

Már többször lekapcsolták a fűtést

"Egy szóval tudom jellemezni a jelenlegi állapotot: unom" - jelentette ki az [origo]-nak az egyik ház aljában álló fiatal nő. Azt mondta, miután a Stopping vette át a fűtés üzemeltetését, még csak kisebb nézeteltérések adódtak a cég ügyvezetője, Kucsera Róbert és a lakók között, de az évek múltával egyre jobban súlyosbodott a konfliktus. "Kucsera úgy ítélte meg, hogy veszteséges a vállalkozása, és ezt terheli rá a lakókra" - állította. Az évek során folyamatosan változott az is, hogy milyen számítás alapján fizetnek a lakók. A lakótelepen a Stopping érkezése után mérőórákat szereltek be, hogy egyénileg lehessen mérni a fogyasztást, de ezeket aztán később lecserélték, 2009 óta pedig már nem is mérőóra alapján, hanem átalány formájában, a légköbméter alapján számolják a fogyasztást.

Korábban többször is lekapcsolta a fűtést a Stopping, arra hivatkozva, hogy a lakók nem fizetnek. 2009 októberében az önkormányzat 7,5 millió forintot fizetett a Stoppingnak, hogy csökkentse állítólagos veszteségeit. Kucsera Róbert a mostani lekapcsolást is azzal indokolta, hogy mostanra megint összegyűlt 9 millió forint hátralék, ráadásul a 330-ból 300 lakástulajdonos nem írta alá a 15 évre felkínált szolgáltatói szerződést. "Mindenkinek elege van a mostani helyzetből, az albérlők is elmennek, a lakások pedig eladhatatlanná válnak" - mondta a ház előtt álló nő, aki szerint az emberek nagyon ingerültek a helyzet miatt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Több hirdetés is megjelent a fűtéssel kapcsolatban az egyik ház ajtaján

A nő szerint a telep M7-eshez legközelebb álló háza a leghidegebb az ablakok szigetelésének gyengesége miatt. Az egyik, házba igyekvő férfi dühösen csak annyit kiáltott, hogy "tele van a tököm a Stoppinggal", amikor a fűtésről kérdeztük. Néhány perccel később egy lány azt mondta, jelenleg 17 fokos a lakásuk, a hideg ellen két pulóverrel és két nadrággal védekezik. Az [origo] által meglátogatott lakások mindegyikében olajradiátorokkal, hősugárzókkal védekeztek a hideg ellen. Szerintük leginkább a házak szélén elhelyezkedő lakások hűltek ki a fűtés lekapcsolása óta, egy férfi azt mondta, tud olyan lakásról, ahol 12 fokosra csökkent a hőmérséklet. Bár az [origo] által meglátogatott lakásokban nem volt hideg, az ideiglenes fűtőeszközök használata jóval drágább, egy fiatal anya szerint a lakásában lévő két olajradiátor naponta 3600 forintnyit fogyaszt, amely jóval több arányaiban, mint a normál esetben havi 16-17 ezer forintos fűtésszámla.

Belize-i cég fűtené a lakótelepet

"Fel vagyok háborodva a helyzet miatt" - jelentette ki nyugodt hangon a nő, aki azt kifogásolta a leginkább, hogy a Stopping 15 évre szóló szerződést szeretne kötni. "Még egy mobilszolgáltatóval sem szerződnék ennyi időre" - magyarázta. Több lakó is azt mondta, egy decemberi levélből tudták meg, hogy a Stopping Hungária Kft.-től a Stopping Holding Kft. vette meg a kazánokat, így velük kellene aláírni a 15 éves szerződést. A lakókat az zavarja, hogy semmit sem tudnak a cégről azon kívül, hogy a tulajdonosa a közép-amerikai Belize-ben van bejegyezve, és ennek a kft.-nek is egyelőre Kucsera Róbert az ügyvezető igazgatója. Kucsera az [origo]-nak is csak azt erősítette meg, hogy belize-i bejegyzésű a cég, de sem a vételárról, sem a tulajdonosról nem árult el semmit, üzleti titokra hivatkozva. A belize-i bejegyzés azt jelenti, hogy offshore-cégről van szó, és az ottani cégnyilvántartási szabályok szerint gyakorlatilag lehetetlen információkat megtudni a vállalkozás tulajdonosi hátteréről.

Jelentős nézetkülönbség van a nem fizető lakókról is Kucsera és az [origo] által megkérdezett helyiek között. Kucsera szerint körülbelül 200 lakásnak lehet tartozása, 95 százalékuknak a 20 napos fizetési határidő utáni hátraléka van. Az [origo] által megkérdezett lakók közül azonban többen is azt állították, hogy a közös képviselők azt mondták nekik, a lakások 75-80 százalékának nincs tartozása, és a Kucsera által említett arányt elképzelhetetlennek tartják. Többen is említették, hogy a Stopping rendszeresen a hó végén küldi a számlákat, amelyeket néhányan csak a következő havi fizetésükből fizetnek ki, és "így Kucsera tudja lobogtatni, hogy nem fizettünk".

Csütörtökig visszakapcsolhatják

Egy középkorú nő szerint a nem fizetők nagy része azok közül kerül ki, akik leváltak a rendszerről, és önállóan, például villanykazánnal oldják meg a fűtést. Ezek a lakók a kazánból érkező melegvizet nem is használják, de Kucsera szerint szerződésszegést követtek el, és többjüket is beperelte. A leválók arányát nehéz megállapítani, egyikük szerint 30 százalékos is lehet, míg Kucsera szerint csak 4-5 ilyen lakás lehet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A legtöbb lakásban olajradiátorral és hősugárzóval fűtenek

"Amíg nem váltunk le, addig mindent fizettünk" - mondta egy férfi meleg lakásában, aki villanykazánnal fűt, és a kazántól érkező csövek nem is vezetnek be a lakásába. A lakó szerint azonban a szolgáltató beperelte, arra hivatkozva, hogy "senki nem válhat ki, a lakások ugyanis körbefűtik egymást". A férfi szerint ugyanakkor a leválása óta többen is érdeklődnek nála, hogy technikailag hogyan lehet megvalósítani a leválást. A férfi leginkább azt kifogásolja a lakótelep helyzetével kapcsolatban, hogy szerinte soha senki nem kérdezi meg a lakókat, mindig a fejük fölött döntenek.

A lakótelep jövőjét bizonytalanság lengi körül. Az [origo] által megkérdezett lakók remélik, hogy legkésőbb csütörtökre újra lesz fűtés az otthonukban. Reményüket arra alapozzák, hogy a város jegyzője szerint a fűtés elzárásával birtoksértés történt, ennek értelmében a Stoppingnak hétfőtől három napja van a fűtés visszakapcsolására, különben félmillió forint bírságot is kiszabhatnak a cégre. A jegyző szerint a birtoksértés megszüntetése érdekében karhatalmi erő is igénybe vehető.