Budapest Times: Elhagyta Magyarországot a gyöngyöspatai romákat utaztató Richard Field

Vágólapra másolva!
Richard Field amerikai üzletember elhagyta Magyarországot, mert nem érezte magát biztonságban a szélsőjobboldali csoportok fenyegetései miatt - a férfi erről a Budapest Timesnak beszélt.
Vágólapra másolva!

Elhagyta Magyarországot Richard Field, mert azt nem érezte biztonságosnak családja és saját személye szempontjából - ezt állítólag maga az amerikai üzletember közölte a Budapest Times című lappal. Az [origo] megpróbálta erről megkérdezni a mintegy húsz éve Magyarországon élő férfit, de ő nem vette fel a telefonját.

Az országgyűlés hétfő este vitatta meg a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség felszámolását elősegítő eseti bizottság felállítására vonatkozó indítványt. A fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd előterjesztése szerint a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottságnak foglalkoznia kell azzal is, hogy milyen szerepet játszott az ott lezajlott eseményekben Richard Field, illetve miért állította, hogy evakuálni kell a helyi lakosságot.

Field korábban nyílt levélben közölte, hogy nem áll szándékában megjelenni a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, amely szavai szerint egy "rendkívüli bíróság" lenne.

A múlt csütörtökön Balog Zoltán, a közigazgatási tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azon "magánvéleményének" adott hangot, hogy Richard Field amerikai üzletember elítélendő szerepet játszott a gyöngyöspatai eseményekben. Egyben hozzáfűzte: ha az országgyűlés vizsgálatot tart a gyöngyöspatai eseményekről, akkor azon Richard Fieldnek meg kell jelennie. "Ha valakinek az az önképe, hogy segíteni akar ennek az országnak, akkor azt gondolom, hogy el kell menni és ott helyt kell állni" - fogalmazott.

"A körülmények indokolták a gyöngyöspatai romák kimenekítését" - nyilatkozta korábban a Népszabadságnak Richard Field. A férfi egyike volt azoknak, akik úgy döntöttek, ideiglenesen ki kell telepíteni a cigányokat Gyöngyöspatáról, mert ott a Véderő nevű félkatonai szervezet önvédelmi tábort szervezett. Úgy fogalmazott, "vannak idők, amikor a felelős felnőtt embereknek kötelességük, hogy az óvatosság mezejére tévedjenek".