Fideszes csereprogramról is tárgyalt Orbán Viktor a kínai kommunistákkal

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Kínai Kommunista Párt kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről, valamint a két párt közötti esetleges csereprogramokról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai kommunisták egyik pártvezetőjének keddi találkozóján - írták szerdán kínai lapok. A pártközi kapcsolatok felvetését az [origo]-nak a kormányfő szóvivője is megerősítette, aki szerint Magyarországnak elemi érdeke a Kínával való együttműködés "minden területen".
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a Kínai Kommunista Párt kapcsolatainak ápolásáról, valamint a két párt közötti együttműködés erősítéséről is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai párt delegációjának keddi tanácskozásán - közölte szerdán a kínai média. A People's Daily című lap a Xinhua hivatalos kínai hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy Orbán nem csak Magyarország és Kína "hagyományosan barátságos kapcsolatát" méltatta, de a Fidesz és a kínai kommunisták közötti jó viszonyt is felemlegette.

Orbán kedden Hu Csunhuával, a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának tagjával találkozott, aki a People's Daily szerint később Kósa Lajossal, a Fidesz alelnökével is egyeztetett. A találkozón a lap szerint Orbán azt mondta, hogy "Magyarország mindig ragaszkodik az 'egy Kína' elvhez [azazhogy Tajvan Kína szerves részét képezi - a szerk.], a Fidesz párt pedig ápolja kapcsolatait a Kínai Kommunista Párttal".

Orbán tárgyalópartnere, Hu Csunhua, a pártok közötti kapcsolat további fejlesztéséről is beszélt. "A Kínai Kommunista Párt hajlandó közös erőfeszítéseket tenni a Fidesz párttal, hogy előmozdítsák a kétoldalú együttműködést, és pártok közötti csereprogramokkal ösztönözzék a kétoldalú kapcsolatok fejlődését" - idézte a kínai párttisztviselőt a People's Daily.

A keddi találkozóról korábban a Miniszterelnökség is adott ki közleményt, abban azonban nem volt utalás arra, hogy a Fidesz pártszintű közös programokat tervezne a Kínai Kommunista Párttal. A Szijjártó Péter által jegyzett közlemény szerint Orbán és a kínai politikus Közép-Európa várható gazdasági sikereiről és a Kínával való hosszú távú gazdasági együttműködésről egyeztetett. E szerint "a miniszterelnök és kínai tárgyalópartnere üdvözölték a belső-mongóliai régió együttműködési szándékát magyar vidéki városokkal", illetve "megállapították, hogy a gazdaság mellett az oktatás és a kultúra lehetnek az együttműködés fontos területei".

Az [origo] megkereste a Fideszt, illetve a Miniszterelnökséget, hogy megtudja, valóban volt-e szó a találkozón a pártok kapcsolatának szorosabbra fűzéséről is. Válaszában Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt írta, hogy a Fidesz és a kínai állampárt közötti kapcsolatfelvétel 2009-ben történt meg, amikor Orbán Viktor még Fidesz-elnökként Kínába látogatott, és "természetesen az azóta eltelt időszak eseményeiről is beszéltek kedden". A szóvivő azonban nem válaszolt az [origo] azon kérdésére, hogy mi a Fidesz véleménye a Kínai Kommunista Párttal fenntartott kapcsolatáról. Azt a kérdésünket is válasz nélkül hagyta, hogy nem ütközik-e a Fidesz politikai ideológiájával a kínai párt kommunista beállítottsága.

Kínát és az országot egypártrendszerben vezető Kínai Kommunista Pártot rendszeresen érik bírálatok az emberi jogok megsértése miatt. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint Kínában körülbelül 500 000 embert tartanak börtönökben anélkül, hogy megvádolták vagy bíróság elé állították volna őket. A szervezet szerint a kínai jogvédőket zaklatják, megfigyelik: legutóbb az ismert kínai művész, Aj Vejvej letartóztatása, valamint a Nobel-békedíjas jogvédő, Liu Hsziao-po fogvatartása kapott nagy nemzetközi figyelmet. Az Amnesty szerint az országban az internet és a média cenzúrázása egyre szigorúbb, és a kisebbségeket is elnyomják, Kína azonban rendre visszautasítja és igaztalannak nevezi a nemzetközi, főleg amerikai kritikákat.

Megkérdeztük Szijjártó Pétertől azt is, hogy mi a véleményük a kínai párt ajánlatáról, tervez-e a Fidesz párttagok, tisztviselők szintjén csereprogramokat a Kínai Kommunista Párttal, hogy továbbfejlessze az együttműködést és a kapcsolatokat. Szijjártó azonban mindössze annyit közölt, hogy "Kínáé jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság a világon, ezért Magyarországnak elemi érdeke a racionális alapon megszervezett hosszú távú stratégiai együttműködés Kínával minden területen".