Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Kerüli a kockázatot a Fidesz a rózsadombi választás előtt

Vágólapra másolva!
A körzetben legaktívabb politikusát, Láng Zsolt helyi polgármestert indítja a vasárnapi II. kerületi időközi választáson a Fidesz. Láng már most is parlamenti képviselő, így az indulásával csak helyet csinál valakinek. A Fidesz korábban bírálta, amikor az MSZP hasonló módszerrel próbált begyűjteni egy mandátumot. Fideszes források szerint a helyzetet a pártban nem tartják kínosnak, olyan embert kellett indítani, akinek a munkáját ismerik a választók.
Vágólapra másolva!

Etikai problémákat vetett fel, hogy az MSZP olyan politikust indított a választáson, aki már tagja az országgyűlésnek - mondta az MTI szerint 2004 novemberében a soproni időközi választások után Szájer József fideszes politikus. Szájer a szocialista Kránitz Lászlóra utalt, aki 2002-ben listáról jutott a parlamentbe, és elindult a soproni időközi választáson is, miután a körzetet korábban képviselő Szájer az EP tagja lett.

Bár a Fidesz akkor kifogásolta ezt az eljárást, a vasárnapi II. kerületi időközi országgyűlési választáson mégis Láng Zsolt kerületi polgármestert indítja a párt, aki 2010-ben listáról került be a parlamentbe. Ha Láng megnyeri az időközi választást, akkor az ő listás helyét egy másik fideszes politikus kapja meg, a Fidesz azonban egyelőre nem közölte, hogy ki lesz az. A mandátumot olyan ember kaphatja meg, aki rajta volt a Fidesz budapesti választási listáján, függetlenül attól, hogy hányadik helyen szerepelt a listán.

Szakpolitikus jöhet Balsai helyére

A Fidesz egyik befolyásos képviselője az [origo]-nak azt mondta: a párt elnöksége még nem foglalkozott a kérdéssel. A névtelenséget kérő forrás szerint a korábbi gyakorlat azt jelentette, hogy hasonló esetekben olyan fideszeseket juttattak mandátumhoz, akik 2010-ben egyéniben nem tudtak győzni.

Tavaly év végén, amikor Tarlós István főpolgármester lemondott a parlamenti mandátumáról, listás helyét Szalay Péter kapta meg, akit a XIII. kerületben 2010-ben Szanyi Tibor MSZP-s politikus győzött le. Az Edelényben alulmaradt Daher Pierre-t pedig úgy vitte be a parlamentbe a Fidesz, hogy az EP-be bekerülő Pelczné Gáll Ildikó mandátumát kapta meg.

A forrás szerint mivel a Fidesz már mindhárom olyan képviselőjét bevitte a parlamentbe, aki egyéniben vesztett, így most más szempontokat kell mérlegelni. Figyelembe vehetik többek között azt, hogy milyen jellegű szakpolitikusra van szüksége a párt parlamenti frakciójának. Így akár oktatási vagy egészségügyi szakpolitikusra is eshet a választás. Egyelőre bizonytalan, hogy a kérdéssel mikor foglalkozik a párt vezetése - állította a forrás.

A Fidesz egy másik parlamenti képviselője erről az [origo]-nak azt mondta: jelenleg nem is aktuális a kérdés, mivel a vasárnapi első forduló az alacsony részvétel miatt valószínűleg nem lesz érvényes (ehhez a szavazók legalább 50 százalékának részvétele kellene).

"Mellékes, hogy kié lesz a mandátum"

Szerencsésebb lett volna, ha előre megnevezik, hogy valójában kié lesz a mandátum - mondta a befolyásos fideszes. Szerinte azonban az sem kellemetlen, hogy ez eddig nem történt meg.

Láng kampányának szlogenje úgy szól "Eddigi munkám kötelez". Egy fideszes képviselő szerint nem lényegi kérdés, hogy Láng már jelenleg is képviselő, sőt önkormányzati kérdésekben az egyik legaktívabb képviselő volt az elmúlt egy évben. Abban, hogy a Fidesz ismert embert indított, szerepe lehetett annak is, hogy az elmúlt hónapokban csökkent a párt támogatottsága, a Tárki október végi felmérése szerint például felére csökkent a kormányti szimpatizánsok aránya.

Az LMP Karácsony Gergely személyben szintén olyan jelöltet indít, aki már parlamenti képviselő, de a párt október közepén közölte, hogy ha Karácsony nyer, akkor a listáról megszerzett mandátumát Hanzély Ákos, korábbi öttusa világbajnok, fővárosi közgyűlési képviselő kapja meg. Rajtuk kívül indul a választáson Lévai Katalin, az MSZP, a Bodor Zoltán a Jobbik és Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség képviseletében.

A körzetben azért kell időközi választást tarnai, mert Balsai István fideszes képviselőt alkotmánybíróvá választották. Balsai a korábbi ciklusokban - 2002-ben és 2006-ban - is hozta a körzetet. Balsai 2010-ben már az első fordulóban mandátumot szerzett, 52,92 százalékot kapott, a második helyen az MSZP-s Donáth László végzett 22,94 százalékkal, az LMP-s Szombati Kristóf lett a harmadik 12,48 százalékkal, a negyedik a jobbikos Balczó Zoltán lett 7,03 százalékkal, őt pedig az MDF-es Pusztai Erzsébet követte 4,63 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről