Kövér lemondta programját a korrupcióval gyanúsított polgármesterrel

Vágólapra másolva!
Elmarad Kövér László házelnök kézdivásárhelyi programja - közölte vasárnap az Országgyűlés sajtófőnöke. A programot azért mondták le, mert pénteken a román korrupcióellenes ügyészség kenőpénz elfogadásának gyanúja miatt őrizetbe vette Kézdivásárhely polgármesterét.
Vágólapra másolva!

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részt vesz a 2011. március 15-i állami ünnepségeken - közölte az MTI-vel vasárnap Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. Kövér a korábbi tervek szerint kedden, erdélyi útjának befejező napján a kézdivásárhelyi rendezvényekre látogatott volna, ahol részt szándékozott venni az Állampolgársági Tájékoztató Iroda avatásán, és beszédet mondott volna a Gábor Áron-szobornál.

A szóvivő az MTI-megkeresésére elmondta, azért módosul a házelnök programja, mert előzetes letartóztatásba helyezték Kézdivásárhely polgármesterét. A Székelyhon internetes oldal pénteken közölte, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette pénteken Kézdivásárhely polgármesterét, Rácz Károlyt.

A Székelyhon szerint az ügyészség később a honlapján azt közölte: a polgármestert 24 órára őrizetbe vették kenőpénz elfogadása miatt, és szombaton a Kovászna Megyei Törvényszéken indítványozzák 29 napos előzetes letartóztatását. Az ügyészség közleménye szerint a polgármester több ízben fogadott el kenőpénzt egy kereskedelmi cég képviselőjétől, pénteken pedig tetten érték, amint újabb tízezer lejt kapott.

A polgármester őrizetve vétele miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) is lemondta kézdivásárhelyi programjait. A párt vasárnapi közleményében azt írta: házigazdájának hiányában nem tartja meg Kézdivásárhelyen március 14-re és 15-re tervezett rendezvényeit, így a párt kongresszusát sem. Az eredeti terv szerint a városban hívták össze március 14-ére az MPP kongresszusát, és a párt vezetése a városban szervezett március 15-i rendezvényeken is részt kívánt venni.

A párt közleményében azt írja: "Az ártatlanság vélelme alapvető emberi jog, a Magyar Polgári Párt bízik Rácz Károly ártatlanságában. Bízunk az igazságszolgáltatás objektív munkájában, amelyre azonban árnyékot vet, hogy az ügyészség akciója egy olyan időpontban következett be, amikor Rácz Károly két fontos rendezvénynek lenne a házigazdája. Ugyanakkor, mivel a feljelentés egy RMDSZ-hez közel álló vállalkozótól származik, a Magyar Polgári Párt nem lepődne meg, ha az RMDSZ állna Rácz Károly letartóztatása mögött" - olvasható a közleményben.