Vágólapra másolva!
Az új logó és zászló megszületéséig egy arany feliratú fehér zászlót helyeztek a Magyar Demokrata Fórum korábbi zászlója helyére a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséggé alakuló párt székházánál. Az MDF rendszerváltáskori relikiáit múzeumba helyezik.
Vágólapra másolva!

Végleg lekerültek a Magyar Demokrata Fórum (MDF) zászlói a Szilágyi Erzsébet fasori székházról, a péntektől Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) néven működő szervezet új arculata kialakításáig ideiglenes lobogókat tűzött ki az épületre.

Makay Zsolt, a JESZ elnöke szombaton, az esemény helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy május 2-ig "semleges", aranyszínű feliratot ábrázoló zászlót használnak, azt követően pedig a jelenleg is folyamatban lévő országos, nyílt pályázaton kiválasztott névjeggyel és színvilággal jelentkeznek.

A közösség vezetője fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a jogutódlás helyett könnyebb lett volna új szervezetet alapítaniuk, és "elsomfordálni" az MDF adósságállománya elől, ehelyett azonban életerejüket bizonyítva az újjászerveződést választották, és úgy döntöttek, kinyitják kapuikat az új nemzedékek előtt.

Makay Zsolt megfogalmazása szerint a pártok ideje lejárt, ezért magukat nem így, hanem közösségként határozzák meg, ezzel is bizonyítva, hogy a vezérelvű politizálás helyett a modern, elektronikus alapú demokrácia értékeit képviselik. Elmondta, hogy az internet segítségével közösségük valamennyi tagjának véleményét kikérik a fontos kérdésekben, és csak ezt követően alakítják ki azt az álláspontot, amelyet később mindenki közösen tud képviselni.

Szerinte a JESZ a rendszerváltás legnagyobb, máig be nem teljesült ígéretének megvalósítását, a nép jólétének megteremtését tűzte ki céljául, amelyet a rendszerváltás után elkövetett hibák kiértékelésével lehet elérni. Makay Zsolt szerint erre a célra hozták létre a szintén péntektől működő MDF Intézetet, amely a rendszerváltás első miniszterelnökét adó párt politikusainak tapasztalatait kívánja összegezni. A JESZ elnöke jelezte továbbá, hogy a nyáron az intézettel közös épületben állandó múzeumot hoznak létre az MDF-hez, illetve a rendszerváltáshoz fűződő relikviák bemutatására.

Az MDF országos gyűlése márciusban döntött úgy, hogy április 8-tól Jólét és Szabadság Demokrata Közösség néven folytatja. Makay Zsolt szerint közösségüknek több mint 1200 aktív és mintegy 3 ezer pártoló tagja van, akiknek egyharmada a tavaly december 12-én tartott újjászerveződés után érkezett. Makay Zsoltot az MDF választmánya több mint 90 százalékos többséggel választotta elnökké.