"Motorosok" és "50-60 tar kopasz" férfi jelent meg Gyöngyöspatán szombaton este a Százezren Gyöngyöspatáért nevű Facebook-csoporton közzétett hozzászólások szerint. A rendőrséghez nem értkezett bejelentés, és cáfolják, hogy arra kérték volna a romákat, maradjanak otthon. A korábban a helyi roma lakosság körében indulatokat szító Véderő nevű szervezet vezetője szerint mostanában nem szerveztek programot Gyöngyöspatára. Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy egy dunántúli természetbarát-egyesület szervezett túrát Gyöngyöspata külterületére.

"Gyöngyöspatát ellepték a nácik " - írta egy kommentelő a Százezren Gyöngyöspatáért nevű Facebook-csoport oldalán szombat este. A csoport üzenőfalán több hozzászóló is azt írta, hogy motorosokat láttak a településen, és többen is megjelentek a helyi cigánysor közelében lévő Kecskekő nevű domboldalon. "Most találkoztam vagy 50-60 tar kopasz, fekete ruhás 100 kg nácikkal, és a falu elején közel 200 motoros, zászlókkal meg minden mással" -írta az egyik kommentelő. A hozzászólások szerint a rendőrség pedig figyelmeztette a helyi roma lakosságot, illetve a Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, hogy "természetimádók" érkeznek a Kecskekőre, ezért ne menjenek ki a házaikból, és ne provokálják őket.

Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy nem kaptak bejelentést motoros felvonulásról, és nem is volt ilyen Gyöngyöspatán. A szóvivő cáfolta, hogy a rendőrség bármilyen felszólítást is intézett volna a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzathoz vagy a lakossághoz.

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy egy dunántúli természetjáró szervezet rendezett túrát Gyöngyöspata külterületén, illetve egy-két motoros túrázó is megjelent szombaton a településen.

"A Bem utcában nincsenek motorosok" - mondta az [origo]-nak Farkas János, a gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője. Farkas azt is hozzátette, nincsen információja, hogy a faluban vannak-e motorosok. Farkas János azt is elmondta, hogy szombaton egy rendőrtiszt kereste fel a Bem utcában lakó romákat, és azt mondta, hogy ne ijedjenek meg, mert egy természetjáró csoport fog majd túrázni a házaikhoz közeli Kecskekőn. "Ha látjuk őket, ne féljünk" - mondta a rendőr Farkas szerint, de szerinte a híresztelésekkel ellentétben azt nem mondta, hogy a romák maradjanak a házaikban, és ne provokáljanak. "Mi amúgy sem provokálunk" - tette hozzá Farkas. Szerinte egyébként nem látták a természetjárókat.

Az [origo] megkereste a korábban a helyi roma lakosság körében félelmet keltő Véderő nevű szervezet vezetőjét, Eszes Tamást is, akinek szintén a cigánysor melletti Kecskekőn van telke. Eszes szerint a Véderő mostanában nem szervezett programot Gyöngyöspatára, és most sincsenek jelen a településen.

Vasárnap délután sajtótájékoztatót tart Gyöngyöspatán a Jobbik helyi elnöke és az egyik országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai időközi polgármester-választással kapcsolatban. Soltész szerint nem készülnek külön biztosítani a rendezvényt, de azt is hozzátette, hogy "kellő létszámú rendőri erő van a településen".

A Gyöngyöspatáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.