Vitézy: Most kezdődik a bicikliutak kora Budapesten

Vágólapra másolva!
Közel hétszázmillió forintot költ a főváros kerékpárutak építésére. A fejlesztések európai uniós támogatással valósulnak meg, a kerékpárutak mellett kerékpártárolókat is építenek. A kivitelezők a tervek szerint októberben vagy novemberben minden helyszínen végeznek a munkával.
Vágólapra másolva!

A kerékpárutak XVII. kerületi Pesti úton, a XXI. kerületben a Szabadkikötő úton és az Ady Endre úton, a X. kerületben a Fehér úton, valamint a III. kerületi Bécsi úton épülnek. A projektek megvalósítását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) irányítja, kivitelezésük augusztusban és szeptemberben kezdődik. A fővárosi közgyűlés még januárban döntött úgy, hogy több közlekedésfejlesztési beruházás menedzselését átadja a Budapesti Közlekedési Központnak.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a projekteket bemutató tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy trendforduló zajlik Budapesten, eddig ugyanis a kerékpáros közlekedést nem segítették. Vitézy beszélt a közösségi kerékpárkölcsönző-rendszerről is, amelyet a belvárosban valósítanak meg.

A projektek összköltsége 694,4 millió forint, amelyhez az Európai Unió közel 439,6 millió forint támogatást nyújt. A leghosszabb kerékpárút a XVII. kerületben, a Pesti út és a Ferihegyi út, illetve a Ferihegyi út és a Hegyalatti utca közötti szakaszon épül összesen 7,1 kilométeren. A fejlesztéssel lehetővé válik a belső Pesti út menti intézmények, létesítmények és a Rákoskeresztúri városközpont kerékpáros összeköttetése.

A Csepelt Pesterzsébettel összekötő Gubacsi hídon is épül kerékpárút, a X. kerületben pedig az Örs vezér terétől Kőbánya központja felé teremt kapcsolatot a fejlesztés. Óbudán a Bécsi út - Nagyszombat utca útvonalon megvalósuló kerékpárutat összekapcsolják a Duna-parti Eurovelo kerékpárúttal. A munkálatok minden helyszínen elkezdődnek augusztusban, és a kivitelezők októberben vagy novemberben minden helyszínen végeznek a munkával.