Bepereli Szijjártót az adatvédelmi ombudsman

2011.08.21. 12:10

Jóri András adatvédelmi ombudsman személyiségi jogi pert indít többek között Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ellen, mert azt mondták róla, a nemzeti konzultációval kapcsolatos lépésének célja "az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatása". Jóri határozatban rendelte el a szociális konzultációs kérdőívet megválaszolók személyes adatainak törlését, mert szerinte jogsértően gyűjt adatokat a kormány ezeken keresztül.

Jóri András szerint az adatvédelmi biztos olyan jogvédő intézmény élén áll, amelynek a szakmai konfliktusokat szükségszerűen vállalnia kell. Az adatvédelmi ombudsmannal készített, a Nol.hu-n vasárnap közölt interjúban Jóri András beszél arról is, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán személyiségi jogi perekre készül. A biztos az interjúban azt mondja: nemzetközi szinten is azt tapasztalja, hogy amikor valaki ezt a feladatot jól végzi, gyakran ütközik a kormányzattal.

Jóri és a kormány között az után alakult ki konfliktus, hogy kijelentette: a kormány által indított szociális konzultáció adatkezelésének számos eleme sérti a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat, és ezért a beérkezett kérdőívek személyes adattartalmát törölni kell. Mivel felszólításának megítélése szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) nem tett maradéktalanul eleget, a biztos múlt kedden határozatban rendelte el a kérdőívet megválaszolók személyes adatainak törlését. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala erre a határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte.

Az adatvédelmi biztos a Népszabadságnak azt mondta, közte és a kabinet között az jogi természetű konfliktus, hogy a kormány milyen feltételekkel folytathat nemzeti konzultációt. Szerinte ez a konzultáció tulajdonképpen egy sajátos közvélemény-kutatás, s így a nyert adatokat nem kapcsolhatják össze a válaszolókkal. A jogi kérdésekben, egy jól szabályozott mechanizmus keretében, a végső szót a bíróság mondhatja ki - teszi hozzá, azzal, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán majd kiderül, hogy helyesen döntött-e, amikor határozatban rendelte el a személyes adatokat tartalmazó adatbázis megsemmisítését.

Ugyanakkor azt már másként kell megítélni, ha a szakmai viták politikai kommunikációs térbe kerülnek - mondja. "Ezekkel nekem nincs dolgom, mert nem tartom magamat politikai szereplőnek", ám ha a megjegyzések "túllépnek bizonyos határokat, megteszem a szükséges lépéseket, de kizárólag a jog biztosította keretek között." Arra a felvetésre, miszerint már jelezte, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ellen személyiségi jogi pert kezdeményez, Jóri András úgy reagál: az ügyvédei dolgoznak a keresetlevél összeállításán, per még nincs. (Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta, Jóri határozata mögött személyes motiváció áll. Erről itt olvashat bővebben.)

Az adatvédelmi biztos azt mondja, jól tette, hogy nem siette el a pert. "Eddig ugyanis csak azzal sértették meg a személyiségi jogaimat, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán kétségbe vonták a szavahihetőségemet - azt mondták, valótlanul állítom, hogy erről a hivatalommal nem egyeztettek -, pár napja viszont a központi hivatal közleményében azt üzente nekem: célom az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatása. Azt hiszem, ezzel megint túllépték a határokat."

Szerinte azzal nincs gond, ha valaki nem ért egyet az álláspontjával, és nyugodtan minősítheti "dilettánsnak" is, mert ez nem több véleménynyilvánításnál. "Ha azonban az hangzik el, hogy az én célom egy másik állami intézménybe vetett közbizalom megrengetése, akkor nekem is lépnem kell, és majd a bíróság eldönti, hogy kinek van igaza" - emeli ki.

Arról, hogy hivatali ideje alatt - az adatvédelmi ombudsman intézménye ugyanis megszűnik, helyét egy hatóság veszi át - a nemzeti konzultáció ügye nem fejeződik be, hiszen a határozatát bíróság előtt támadták meg, azt mondja: majd az új adatvédelmi hatóság lesz az alperes, ezzel a helyzet érdekes lesz, mivel a kormányfő által jelölt, a köztársasági elnök által kinevezett hatóságvezetőnek azt a határozatot kellene megvédenie, "amelyet az őt jelölő személy munkatársainak jogsértő tevékenysége miatt hoztam". "Annyiban persze nem változik semmi, hogy az ügyben a bíróságnak kell döntenie" - mondja Jóri András.

Az [origo] Jóri Andrással készült korábbi interjúját itt olvashatja el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK