Magyar Nemzet: Pest megyében hatezer gyereknek még nincs tankönyve

Vágólapra másolva!
A terjesztők tankönyvbojkottjának a hatására sok önkormányzat rendezte a tartozását, a legnagyobb adósnál, Pest megyében azonban hatezer diáknak még nem volt tankönyve az iskolakezdéskor. A Pest megyei önkormányzat azt állítja, megállapodott a terjesztőkkel, és hétfőn mindenhová megérkeznek a tankönyvek. A terjesztők szerint azonban a tavalyi tartozás rendezéséről még nem is tárgyaltak.
Vágólapra másolva!

A szeptember elsejei tanévkezdéskor harmincnégy középiskola mintegy hatezer diákjának még nem volt tankönyve, a terjesztők tankönyvbojkottjának a hatására ugyanakkor jelentősen megnőtt az önkormányzatok fizetési hajlandósága - írja a Magyar Nemzet. Mintegy 250 önkormányzat részben vagy egészben rendezte a tartozását, vagy legalábbis megállapodott a terjesztőkkel a fizetés későbbi ütemezésről, így az érintett iskolák tanulói is időben megkapták a tankönyveket.

A legnagyobb adós, Pest megye azonban csak hétfőre ígérte a helyzet rendezését. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke, Szarvas-Ballér Judit a Magyar Nemzetnek azt mondta, az önkormányzat még csak nem is tárgyalt velük, a terjesztők így nem is szállították ki a tankönyveket. A Pest megyei önkormányzat harmincnégy középiskolájába hatezer, ingyenes tankönyvre jogosult gyerek jár. Az önkormányzat úgy próbál megoldást találni a helyzetre, hogy a Magyar Államkincstártól azt kérte, a szokásosnál előbb utalja át a megyének az illetékekből származó bevételt és a normatív támogatások egy részét. A pénzt szerdán kapták meg, az idei tankönyvek árát pedig csütörtökön utalták át, vagyis hétfőre mindenhová meg kell érkezniük a tankönyveknek - mondta az önkormányzat sajtófőnöke a lapnak.

Négy terjesztő ugyanakkor azt mondja, a könyveket csak akkor viszik ki hétfőn, ha a tavalyi tartozást is rendezi az önkormányzat, erről azonban állításuk szerint nem tárgyaltak. Az önkormányzat sajtófőnöke viszont a lapnak azt mondta, megállapodtak a terjesztőkkel abban, hogy ha megkapják az idei pénzt, akkor kiszállítják a tankönyveket.

A TVOT azt ajánlotta tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt ígérte, címkézett támogatássá alakítják a tankönyvekre adott állami pénzt, így az önkormányzatok nem tudják azt másra költeni.