Mérgezéses csalás: újra életfogytiglant kapott a vádlott

szeged tárgyalás másodfokú bíróság
Vágólapra másolva!
Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a bajai férfit, aki a vád szerint két fiatal nőt is rávett nagy összegű életbiztosítások megkötésére, majd megmérgezte őket, hogy megszerezze a pénzt. A két áldozat közül az egyik meghalt, a férfi pedig a nyomozás megakasztása érdekében megpróbálta kihantoltatni és eltüntetni a holttestét. A másik nő hetekre kórházba került. Az ítélet nem jogerős, a Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki a végső szót.
Vágólapra másolva!

Lényegében helybenhagyta, részben súlyosbította az ítéletet a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla annak a 31 éves férfinak az ügyében, akit több emberen, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletével, csalással és kegyeletsértéssel vádolnak. A bajai M. Róbert a vád szerint két nőt is rávett, hogy nagy összegű életbiztosítást kössenek.

A hatóságok szerint a szándéka az volt, hogy megöli őket, majd a haláluk révén megszerzi a pénzt. A vád szerint mindkettejüket megmérgezte - ez egyik nő hossza kórházi kezelés után túlélte a mérgezést, a másik viszont életét vesztette. Holttestét a nyomok eltüntetése érdekében a férfi megpróbálta kihantoltatni és megsemmisíteni. A kétgyerekes nő haláláról korábban riportot készített az [origo], ezt itt olvashatja el.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla hozott döntést pénteken, másodfokon. Az első fokú ítélet még februárban született, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélte M. Róbertet. Legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla sem változtatta meg, viszont még egyrendbeli csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit - az elhunyt, megmérgezett nő egyik biztosítási szerződéséval összefüggésben.

Mivel az ítélet így kissé megváltozott, volt lehetőség újabb fellebbezésre. Az ügyész azt kérte, hogy a gyilkossági kísérletet súlyosbítsák a "különös kegyetlenséggel elkövetett" minősítéssel. A védő - és a vádlott, aki a gyilkossági kísérletekeben ártatlannak vallotta magát - részben felmentést kért, részben pedig az ítélet hatályon kívül helyezését, mert nem tartja megalapozottnak a mérgezésre utaló bizonyítékok és a szakértői vélemények alapján a gyilkossági kísérlet vádját. A fellebbezések miatt az ügy a legmagasabb szinten, a Legfelsőbb Bíróságon fog eldőlni végleg.

A jogerős ítéletig M. Róbert előzetes letartóztatásban marad.