Felszámolna több egyetemi szakot Demján Sándor

Munkaadói és munkavállalói szervezetek, Palkovics Imre (MOSZ), Gaskó István (liga), Demján Sándor(VOSZ)
Vágólapra másolva!
A Budapesti Corvinus Egyetemen kitüntetett Demján Sándor üzletember szerint vannak olyan szakok, amelyektől nemcsak az állami támogatást kell megvonni, de a teljes oktatást meg kéne szüntetni, és az évente szükséges néhány hallgatót inkább a legjobb külföldi egyetemekre küldeni. Azt mondta, ha így lenne, szívesen finanszírozná a külföldi útjukat. Az üzletember szerint többek között a közgazdaságtan képzését is meg kell erősíteni, ezért "meg kell védeni a Corvinust".
Vágólapra másolva!

99 ezer gyerek iratkozott be első osztályba, és 92 ezer hallgatót vettek fel a felsőoktatásba. Akinek van arányérzéke, az essen kétségbe a felsőoktatás jövője miatt - mondta Demján Sándor üzletember a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol átvette az intézmény támogatóinak járó díjat.

A nagyvállalkozó szerint minőségi oktatók kellenek a felsőoktatásba, akiknek európai bérszínvonalat kell nyújtani, hogy a mennyiségi szemléletet a minőségi válthassa fel. Demján szerint úgy kell átalakítani a felsőoktatást, hogy azon belül erősödjön a reálszféra, amelyhez a közgazdaság-tudományt is sorolta. "Meg kell védeni az olyan minőségi egyetemeket, mint a Corvinus" - mondta az ország leggazdagabb embere, utalva arra, hogy a kiszivárgott kormányzati tervek szerint elképzelhető, hogy átalakul az egyetem. Szerinte a tehetségeseket kell a felsőoktatásba engedni, szemben azokkal a "szerencsétlenekkel", akikkel "elhitetik, hogy alkalmas lesz".

A korábban az [origo]-hoz került felsőoktatási koncepció több szakot a jogász- és közgazdászképzésben teljesen kivenne az államilag finanszírozott körből, igaz, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt állította, hogy megmarad az állami finanszírozás ezen képzésekben. Demján Sándor szerint azonban vannak olyan területek, amelyeket Magyarországon egyáltalán nem szabad oktatni, de ezek között nem jogász és közgazdász szakokat említett példaként. "El kell küldeni azt a két embert - mondjuk két egyiptológust, drámatörténészt vagy kultúrantropológust - a legjobb külföldi egyetemekre, mert ez a legolcsóbb Magyarország számára" - mondta arra utalva, hogy ezen szakok fenntartása szerinte fölösleges.

Demján Sándor, aki az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forinttal támogatta a szociálisan rászoruló hallgatókat alapítványán keresztül, azt mondta, "ha két drámatörténészt képezünk ki, én szívesen finanszírozom a külföldi útjukat". Hozzátette, hogy szerinte inkább több mérnököt, fizikust, tanárt és orvost kell képezni.