Az adósságnövekedést megállító alkotmányról is blogolt Schmitt Pál a CNBC-n

Vágólapra másolva!
"Az uniónak szüksége van a dinamizmusunkra" - írja Schmitt Pál a CNBC blogjának vendégszerzőjeként. A köztársasági elnök szerint Magyarország felelős EU-tagként hatalmas ugrást tett a stabilitás és versenyképesség felé, példaként az államadósság alkotmányban előírt korlátozását is megemlítette.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az európai közösség éppen a pénzügyi nehézségeivel birkózik, nagyon szilárd értékeken nyugszik - írja Schmitt Pál köztársasági elnök a CNBC vendégblogjában. A magyar államfő szerint a változások ellenére a szolidaritás az európai integráció fő pillére.

Schmitt szerint a kelet-közép-európai országokat kezdetben óvatosan fogadták az EU-ban. "De mi hasznos új ismereteket, frissességet, nyitottságot és jelentős gazdasági potenciált hoztunk az EU-ba" - írja, kiemelve: "az Európai Uniónak szüksége van a mi dinamizmusunkra".

A köztársasági elnök szerint a magyar EU-elnökség munkájának is köszönhető az, hogy az 27 tagállam kötelezettséget vállalt egy új, szorosabb pénzügy-politikai együttműködésre, és úgy döntött, nagyobb költségvetési fegyelmet követel meg a tagoktól. Schmitt szerint ugyanakkor a bizonytalanság világszerte állandóvá vált, országok kerültek hullámvasútra, ami megrázkódtatást jelentett az egyéneknek. Szerinte olyan körülményeket kell teremetni, amelyek ellenállóbbá tesznek a válsággal szemben, ugyanakkor biztosítják a fejlődést és a versenyképességet.

A CNBC blogjában Schmitt arról is ír, hogy Magyarország felelős EU-tagként hatalmas ugrást tett a stabilitás és versenyképesség felé. Mint írja, a 2012. január 1-jén lépett életbe új alaptörvény gazdasági szempontból új fejezetet jelent. "Nagyon erős alkotmányos rendelkezést tartalmaz az államadósság csökkentésére", ez megtiltja az államadósság növelését, és előírja annak csökkentését a GDP 50 százalékáig. (Ugyanakkor az államfő arról nem tett említést, hogy a kormány négy évvel elhalasztaná ennek a szabálynak a hatálybalépését.)

A köztársasági elnök szerint Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesi viszonya kiváló. Példaként hozza, hogy Budapesten Ronald Reagan-szobrot avattak, hogy Hillary Clinton és Orbán Viktor közösen felavatták a Tom Lantos Intézetet, illetve megemlítette még Condoleezza Rice, Hillary Clinton elődjének vacsorameghívását.

Írása végén Schmitt Pál említést tett arról is, hogy 2011-ben a magyar EU-elnökség figyelmét az arab forradalmak is lekötötték. "Magyarország büszke arra, hogy egyetlen európai követségként maradt Líbiában, ahol az Egyesült Államokat és az EU-t is képviselte."