Helyén akar maradni a sértett Schmitt Pál

Schmitt Pál, plágium botrány, Sándor-palota, Schmitt lemondásáért tüntetők
Vágólapra másolva!
Nem szándékozik távozni az államfői posztról Schmitt Pál, akitől csütörtökön vonták meg doktori címét, miután egyértelművé vált, hogy dolgozatának nagy része másolat volt. A sértett hangon nyilatkozó Schmitt kifogásolta azt, hogy távollétében született döntés a doktori címéről, és ígéretet tett arra, hogy újból megpróbálkozik a doktorálással.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök egyértelművé tette péntek este sugárzott tévéinterjújában, hogy nem áll szándékában távozni posztjáról. Szerinte "nincs összefüggés" a doktori címének megvonása és államfői pozíciója között. "A legjobb tudásom szerint megírtam a dolgozatot" - mondta Schmitt arról a doktori értekezésről, amelyről kiderült, hogy túlnyomó része forrásmegjelölés nélküli másolat. Az államfő szerint ugyanakkor ezért nem ő a hibás, mert ő a dolgozat készítésekor csak biztatást kapott az egyetemtől, pedig "mondhatták volna, ácsi, nem így kellett volna írni", és senki nem mondta neki például azt, hogy "több idézőjelet kellett volna" tenni a szövegbe.

"Nem kívántam senki szellemi termékét magaménak deklarálni. Egyszerű hallgatóként viselkedtem. Egy olyan teljesítmény volt, ami után jó érzéssel dőltem hátra, hogy ez férfimunka volt" - mondta Schmitt az 1992-ben írt dolgozatról.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Schmitt péntek délután a parlamentben - a képre kattintva az esti események galériája nyílik

A köztévé riportere, Obersovszky Péter többször dicsérte Schmittet az interjú közben, és kérdései többsége is együttérző volt. Kérdezte például az államfőt arról, hogy személyesen hogyan dolgozta fel az ellene irányuló támadásokat. Schmitt erre közölte, hogy különösen rosszul élte meg azt, hogy épp akkor született döntés a doktori címe megvonásáról, amikor külföldön volt. "Szöülban képvieltem az országot, egy világkonferencián szólaltam fel" - mondta Schmitt, aki érezhető sértettséggel a hangjában hozzátette, hogy "elvártam volna, hogy a szenátus (a Semmelweis Egyetem vezető testülete, amely a cím megvonásáról döntött - a szerk.) megvár". Azt mondta, szerinte az lett volna korrekt, ha ő is elmondhatja, "hogyan képzelem ezt az egészet". Schmitt annak ellenére jelezte ezt kifogásként, hogy a dolgozatát vizsgáló tényfeltáró bizottság vezetője meghallgatta őt, mint az kiderült a bizottság egyik tagjának a jelentéséhez fűzött különvéleményből.

Itt megnézheti a teljes interjút

Schmitt jelezte ugyanakkor, hogy hivatalos formában nem fogja megtámadni a szenátusi döntést. "Lelkük rajta, nem fogok velük vitatkozni" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy nem származott közvetlen haszna a doktori címből, így akár ő maga is visszaadta volna, ha az szükséges. Schmitt egyúttal bejelentette azt is, hogy új tudományos dolgozatot fog írni, a mostani szabályok szerint. "Be fogom bizonyítani, hogy van bennem kitartás. Képes vagyok egy mostani egy PhD dolgozatot írni" - közölte, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Olimpai Bizottság tagjaként rengeteg tudás van a fejében, amelyet most egy dolgozathoz fog felhasználni.

Schmitt kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tervez semmilyen pert indítani az ügyben, amit azzal indokolt, hogy a köztársasági elnököt sem lehet perelni. "Kiállok az igazamért, de pereskedni nem fogok" - jelentette ki az államfő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Schmitt-interjút nézi egy tüntető a Sándor-palotánál - további képekért kattintson a fotóra!

Az interjú közben is többen tüntettek a Budai Várban, az államfői hivatal előtt. Részletek folyamatosan frissülő tudósításunkban.

Kedden készült el annak a tényfeltáró bizottságnak a jelentése, amely Schmitt Pál kisdoktori dolgozatát vizsgálta. A jelentés megerősítette azokat az elsőként a Hvg.hu által közölt állításokat, amelyek szerint az 1992-ben leadott dolgozat túlnyomó része forrásmegjelölés nélküli másolat. A jelentés ugyan Schmittet nem marasztalta el, de a Semmelweis Egyetem vezető testülete, a szenátus csütörtökön megvonta az államfőtől a doktori címet. A jelentés közzétételekor Schmitt külföldön tartózkodott, és akkor azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondani. A doktori cím megvonása óta ez az interjú volt az első megszólalása.

2010 nyarán választotta meg a parlament fideszes többsége a párt frakciójában helyet foglaló Schmitt Pált köztársasági elnöknek. A Fidesz frakciója ugyan kedden azt közölte, hogy tényfeltáró bizottság jelentésével lezártnak tekinti az ügyet, a párt több politikusa nem hivatalos megszólalásokban beszélt arról, hogy szerintük tarthatatlanná vált Schmitt helyzete. Bírálta az elnököt és távozására szólított fel több olyan lap és szervezet is, amely általában szimpatizál a Fidesszel és a kormánnyal.

Az [origo] értesülései szerint Schmitt jelezte a Fidesz vezetése számára, hogy nem kíván lemondani. Egy fideszes forrás szerint az államfő több más tévéadót, illetve szerkesztőséget is végigjár a magyarázatával, és "kiderül, hogy van-e kereslet arra, amit mond", vagyis feltehetően fókuszcsoportos vizsgálatokkal vagy más módszerekkel vizsgálja meg a miniszterelnökség, hogy "hatott-e az elnök legemberibb arcát mutató" vallomás az emberekre. "Pali kapott 1-2 napot, ami alatt kiderülhet, tud-e fordulatot hozni a megítélésében" - mondta egy forrás, aki ismeri annak a tanácskozásnak a részleteit, amely a Schmitt-ügyben zajlott péntek délelőtt a miniszterelnöknél fideszes és kormányzati tisztviselők részvételével (részletek erről ebben a cikkben).