Vágólapra másolva!
Egy részletes honvédelmi minisztériumi jelentés szerint a fegyverek átadása az alkotmányt és a honvédelmi törvényt is sértette.
Vágólapra másolva!

A honvédség törvénytelenül adott a 2006 októberi tömegoszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolásra alkalmas teherautót a honvédelmi tárcánál Hende Csaba miniszter utasítására folyó, hamarosan lezáruló részletes vizsgálat szerint - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lap szerint a fegyverek átadása a rendőrségnek egyértelműen sértette az alkotmányt és a honvédelmi törvényt is: az alaptörvény kimondja, hogy csak rendkívüli helyzetben, például szükségállapot vagy háború esetén lehet erre utasítást adni az Országgyűlés vagy - akadályoztatása esetén - a köztársasági elnök jóváhagyásával, és a honvédelmi törvény is szigorúan tiltja, hogy fegyvereket, harci anyagokat adjanak át a honvédségtől belügyi, rendvédelmi célra.

A jelentés szerint a fegyverek átadása nem történhetett az akkori miniszter, Szekeres Imre tudta nélkül, így őt az ügyben politikai felelősség terheli - írta a Magyar Nemzet.

A parlament március 12-én fogadta el Balsai Istvánnak a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről készített jelentését. Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy az ügyben szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az eseményekről készült kormányzati jelentés szerint még tíz olyan rendőrnek aktív a jogviszonya a rendőrségnél, akit jogerősen elítéltek a 2006. őszi zavargások alatti túlkapások miatt.