Drágulhatnak az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok

Vágólapra másolva!
Egy kormányrendelet-tervezet szerint drágulhat a gépjármű-vezetői, a hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat, de a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.
Vágólapra másolva!

Emelkedhetnek az egyes egészségügyi szolgáltatások - köztük több alkalmassági vizsgálat - térítési díjai - derül ki egy rendelettervezetből, amely szerdán került fel a kormány honlapjára. A kormányrendelet tervezete szerint a jövőben a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői, a tengeri hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat térítési díjait is megemelnék, de többe kerülhet a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálat, valamint a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.

Az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel például 4800, a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3200, a vizeletvétel pedig 1600 forint, míg a látlelet készítése és kiadása 3500 forint lenne. Kiderül továbbá az is, hogy egy részeg ember detoxikálásának díja 7200 forint.

A foglalkoztathatóság véleményezése esetenként 3300 forintba kerülhet. A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások köre két - a hatályos rendelet mellékletében még nem szereplő - kategóriával is kibővül. Eszerint a tevékenységre vonatkozó egészségi alkalmasságot, illetve egészségi állapotot tanúsító igazolás kiadása 3300, míg a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás (kivéve, ha a védőoltás térítésmentes) 2000 forintba kerül a jövőben.