Orbánt nem érdeklik az IMF céljai

Vágólapra másolva!
Mindenképpen kivetik a tranzakciós adót, a Brüsszel által felvetett ingatlan- és vagyonadó pedig nem szolgálja az ország érdekeit - jelentette ki Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjújában. A miniszterelnök szerint a tranzakciós adó kivetése korszakos döntés, és a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevétele lehet. Az interjúból is kiderült, hogy Orbán milyen ruhában kormányozna, ha tehetné.
Vágólapra másolva!

"Az IMF feltételeit akkor fogadjuk el, ha amit elfogadunk, az jobbá teszi az országot" - jelentette ki a Hír Tv-nek adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök az interjúban többször is határozottan kijelentette, hogy a magyar parlament döntéseit senki nem vétózhatja meg, azaz szerinte semmi nem akadályozhatja meg, hogy ne vezessék be a hétfőn megszavazott tranzakciós illetéket.

Az IMF-fel való tárgyalásról azt mondta, nem a kormányon múlik, hogy mikor jön a szervezet delegációja Magyarországra. "Az IMF most jön, körülnéz, aztán inkább nyár végén, mint nyár közepén lesznek tárgyalások is" - jelentette ki. "Mi nem a tárgyalófél céljaiból indulunk ki, hanem a saját céljainkból" - jelentette ki.

Orbán szerint a tranzakciós illeték jóval korszakosabb, mint azt a magyar politika horizontján gondolják, és a következő egy-két év azt is eldönti, hogy ez a fajta illeték a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevétele lesz-e. "Logikus, szükséges és elkerülhetetlen" - válaszolta arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e az illeték MNB-re való kiterjesztése. "Ha egyszer a parlament így döntött, akkor így lesz" - jelentette ki.

A Hvg.hu birtokába jutott európai bizottsági dokumentum szerint Brüsszel a vagyonadó kivetését javasolja a magyar kormánynak, és ezt felhozhatják a hitelkeret-tárgyalásokon is. "Vajon fölmerült ez?" - kérdezett vissza először, amikor az interjúban azt kérdezték tőle, hogy a hiteltárgyaláson javasolhatják a vagyon- és az ingatlanadó kivetését. Orbán később azt mondta, hogy egyiket sem fogják bevezetni, mert ez nem szolgálja a kormányzás érdekeit.

Orbán többször is bírálta az uniós tagállamok válságkezelését, azt mondta, néha az a benyomása, hogy Európa egy múzeumra emlékeztet, Európa a múltban él. A magyar válságkezeléssel kapcsolatban azt mondta, hogy az újító és innovatív, és szerinte az EU is kimondta, hogy a magyar válságkezelés sikeres. "A magyar rebellis fajta, és újító is" - tette hozzá.

Az interjú második felében már inkább általános témákról volt szó, Orbán ekkor többek között azt mondta, hogy kicsit ütődötten hangzik, hogy az embereket be kell vonni a kormányzásba, de ők tényleg így gondolják. Arról is beszélt, hogy munkaidejének tekintélyes részét arra fordítja, hogy a közbiztonságot javítsa. A végén arról is beszélt, hogy ha lehetne, szívesebben kormányozna farmerban és vászoningben, valamint arról, hogy lemerültek az akkumulátorai, ezért hosszú idő után először megy két hétre szabadságra.