Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szerb-magyar embercsempész maffiát számoltak fel

Vágólapra másolva!
Több mint kéttucatnyi afgánt és koszovóit zsúfoltak egy kisteherautóba, hogy átjuttassák őket Ausztriába. Szakértők szerint rövid időn belül megfulladhattak volna.
Vágólapra másolva!

Magyarokból és szerbekből álló embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség, a csoport legalább 85 embert jutatott át Ausztriába - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség honlapján olvasható beszámoló szerint március közepén egy kisteherautóban 25 afgán és koszovói állampolgárt találtak a rendőrök Szeged-Szőregen. Akkor elfogtak két magyar férfit is, akik a csoportot Ausztriába szerették volna eljuttatni.

Az igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy a kisteherautóba bezsúfolt több mint kéttucatnyi embernek nem jutott elegendő levegő, így a határsértők rövid időn belül rosszul lettek volna. A kiterjedt nyomozás eredményeként a rendőrök rövid időn belül elfogtak még hat magyar és egy szerbiai állampolgárt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az embercsempész-hálózat tagjaként tevékenykedtek - közölte a százados.

A nyomozók gyanúja szerint a bűnszervezet szerb szállal is rendelkezett, ezért még négy szerbiai állampolgárral szemben bocsátottak ki elfogatóparancsot. A csoport két másik feltételezett tagját pedig Ausztriában fogták el - tette hozzá a szóvivő.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a nyomozás során megállapította, hogy 85 elfogott határsértővel kapcsolatban egyértelműen igazolható, hogy a most felszámolt bűnszervezetnek fizettek azért, hogy Ausztriába juttassák el őket.

A rendőrség befejezte a nyomozást és az iratokat bűnszervezetben, üzletszerűen, részben a sértett sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette megalapozott gyanúja miatt az ügyészségnek vádemelési javaslattal megküldte. A gyanúsítottak akár tizenhat év szabadságvesztést is kaphatnak, amennyiben a bíróság elítéli őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről