Századvég: Nem is olyan drágák a tanulmányaink

Vágólapra másolva!
A Századvég szerint nemcsak tanulmányokat írnak a kormánynak, hanem tanácsokat is adnak, ezért nem lehet kiszámolni, hogy mennyiért írnak meg egy oldalt.
Vágólapra másolva!

A Századvég-cégcsoport szerint számos pontatlanságot közölt a kormánnyal kötött szerződésük teljesítéséről az Eötvös Károly Intézet (EKI). Az EKI közérdekű adatigénylési pert indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben, hogy megtudják, milyen munkát végzett el a Századvég a kormánnyal kötött keretszerződése alapján.

A per még nem fejeződött be, de a tárgyaláson megkapott dokumentumok alapján az EKI a héten közleményt adott ki, amelyben többek között arról írtak, hogy a Századvégnek a szerződés alapján eddig mennyi pénzt fizettek ki. A dokumentum témákra lebontva tartalmazza az elkészített tanulmányok, szerződések átlagos hosszát is, amely alapján a EKI azt írta, hogy "a legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470.000 forint, egy szerzői ívre 9.500.000 forint jut".

A Századvég szerint az EKI közleményében - amiről az [origo]-n is beszámoltunk - több pontatlanság is van. A cég azt állítja: nem felel meg a valóságnak, hogy a Századvég oldalanként 470 ezer forintért dolgozik, mert a tanulmányok és döntés-előkészítő anyagok mellett a tevékénységébe "havi rendszerességel legfejlebb 200 óra, mindösszesen 800 óra tanácsadói tevékenység tartozik", ezen kívül közvélemény-kutatásokat és projekt-menedzsmentet is csinálnak, így "a megbízási díj a tanulmányok oldalankénti értékére vetítve nem számítható ki".

A Századvég szerint az sem felel meg a valóságnak, hogy a cégcsoport a 2012-re előirányzott 939,6 milliós keretének a 99,4 százalékát már június közepéig felvette - ilyet azonban sem az EKI, sem az [origo] cikke nem állított. A cikkünkben az szerepelt, hogy a Századvég és a minisztérium szerződése "2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A ki nem fizetett összeg 5.936.845.- forint".

A Századvég szerint az idei keretüknek május végéig csak a 20 százalékát fizette ki nekik a minisztérium.