Magyarországról szavaz az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szavaz az Európai Parlament csütörtökön, a voksolásra összesen három tervezetet jelentettek be.
Vágólapra másolva!

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról szavaz az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban, a voksolásra a szerda kora délutáni határidőig összesen három tervezetet terjesztettek be.

A mostani ülésre halasztott szavazást még januárban előzte meg plenáris vita. Akkor a magyar kormánypártokat is tagjai között tudó Európai Néppárt, illetve a legnagyobb baloldali frakciók képviselői között vita alakult ki a tavaly elfogadott magyar jogszabályok uniós kompatibilitásával, illetve az azokra vonatkozó aggályok megfogalmazásával kapcsolatban.

Korábban az EP szocialista frakciója a néppárti képviselőcsoporthoz hasonlóan azt javasolta, hogy a kérdésről márciusban legyen döntéshozatal, ezen az álláspontján múlt héten változtatott, és - a liberális, zöld és kommunista frakció mellett szintén - a februári szavazást támogatta.

A voksolásra beterjesztett határozati javaslatok közül az egyiket a szocialista, a liberális, a zöld és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő - több mint háromszáz képviselőt tömörítő - frakciók közösen nyújtották be, a másikat néppárti képviselők jegyzik (271 képviselő), a harmadikat pedig az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja (53 képviselő). A szavazáson a jelenlévők egyszerű többsége által támogatott javaslatot fogadják majd el.

Az Európai Bizottság januárban úgy döntött, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozó, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítottak.