Orbán Viktor: Az euró sikerében Magyarország is érdekelt

Vágólapra másolva!
Nem lesz meglepetés, mindenki alá fogja írni a fiskális paktum néven is emlegetett új uniós szerződést - mondta Brüsszelből Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

Nem lesz meglepetés, mindenki alá fogja írni a fiskális paktum néven is emlegetett új uniós szerződést, amely nagyobb költségvetési fegyelmet igyekszik garantálni a dokumentumhoz csatlakozó országokban - mondta Brüsszelből Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök hozzátette, a szerződés pénteki aláírása után az egyes parlamenteknek is ratifikálniuk kell a dokumentumot. Az Országgyűlésben nem vár nagy vitát a kérdésben, mert szerinte már az előző körben "kiengedték a gőzt". Hangsúlyozta, hogy a szerződésben egy mondatot Magyarország harcolt ki, és ennek értelmében a paktumban szereplő elvárások csak akkor vonatkoznak a nem euróövezeti tagállamokra, amikor majd belépnek. Mivel 2018 előtt a legoptimistább becslések szerint sem leszünk zónatagok, a szerződés csak ez után fog Magyarországra vonatkozni - mondta Orbán Viktor.

Magyarországnak azért fontos a fiskális paktum, mert segíthet az euró megerősítésében - magyarázta a miniszterelnök, és hangsúlyozta, hogy mi is érdekeltek vagyunk az euró sikerében. Az Európai Unióban az elmúlt néhány hónapban jelentős gazdaságpolitikai fordulat is bekövetkezett, miután felismerték, hogy a piacoktól függetlenül is szükség van egy gazdaságpolitikára - tette hozzá. Nem elég a költségvetési egyensúly, ennek a növekedést is szolgálnia kell - mondta Orbán Viktor erről a gazdaságpolitikai fordulatról.

A fiskális paktum és a gazdaságpolitikai fordulat lényege, hogy a hajó orra már irányba áll - mondta a miniszterelnök, aki szerint 2012 második felében már növekedésről szóló adatokról lehet beszélni.

A paktummal szembeni cseh ellenállással kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy a csehek "keményen, férfiasan" kiálltak Magyarország mellett, amikor az eltúlzott brüsszeli kritikákra reagáltak, megjegyezve, hogy ezek nem veszik figyelembe a "fantasztikus erőfeszítéseket" az elmúlt évek gazdasági hibáinak a kijavítására.

A Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásról a kormányfő azt mondta, a pénzügyminiszterek döntése kódolva van, ezért most azon dolgozik, hogy mindennek ne legyen jelentősége. "2013 januárjától Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint lehetetlen, hogy egy olyan jó pozícióban lévő országtól, mint Magyarország pénzt vegyenek el. Nem a mostani számok miatt van vita, hanem azért, mert az ország 2004-es uniós csatlakozása óta 2011-ig egyszer sem tudtuk három százalék alá vinni a hiányt - magyarázta a miniszterelnök. "Most a múlt ér minket utol, miközben mindenki egyetért abban, hogy nem érdemeljük meg" - tette hozzá. Szerinte az egész folyamat körülbelül félé éven belül "szép csendben" lezárul.

Délutáni brüsszeli sajtótájékoztatóján - az uniós pénzügyi paktum aláírása után - is hasonlóan fogalmazott Orbán: azt mondta, "bátorítás helyett büntetni, elismerés helyett dorgálni valakit, az nem egy adekvát válasz", magyarország ugyanis jelenleg igenis jól teljesít, a 28 tagállam közül például neki van a 8. legalacsonyabb költségvetési hiánya. Orbán szerint magyarországnak most aza za érdeke, hogy "technikai szinten" tartsa a kérdést, és a kifogásokra megfeleljen, és nem emelje politikai szintre a kohéziós alapok körüli vitát.