Orbán megerősítette, hogy lesz kormányátalakítás

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint még nem nyilvánosak, de az ő fejében már megszülettek a személyi döntések. Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúban arról is beszélt, hogy a békemenet nélkül nem tudott volna eredményt elérni Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

"A kormány átalakításának lehetősége és azzal járó felelősség a miniszterelnökre tartozik. Ha tehát a kérdést úgy kell értenem, hogy az én fejemben születettek-e már döntések, akkor azt kell mondanom, hogy igen" - erősítette meg a kormányzati személycserékről szóló kiszivárgott híreket Orbán Viktor kormányfő péntek reggel, az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A miniszterelnök azonban részleteket nem árult el, szerinte ezek egyelőre nem nyilvános információk. Korábban az [origo] is beszámolt arról, hogy várhatóan két kormánytag, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter távozik posztjáról, helyükre pedig két államtitkár, Balog Zoltán és Varga Mihály léphetnek (részletekről itt olvashat).

Orbán a rádióinterjúban többször is beszélt arról, hogy az elmúlt hónapokban Brüsszelben nem méltányos módon bántak "a magyar emberekkel". Példaként többek közt azt említette, hogy 2010-ben az EU megkövetelte az új magyar kormánytól, hogy teljesítse elődjének költségvetési vállalásait. Azóta azonban az új spanyol kormánynak engedélyezték, amit akkor a magyarnak nem, hogy eltérjen a korábbi számoktól, és ideiglenesen növelje a költségvetési hiányt.

A magyarokat érő méltánytalanságra Orbán szerint a januári békemenet nevű, százezres demonstráció hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök köszönetet mondott a szervezőknek és a résztvevőknek, és úgy fogalmazott, hogy a békemenet nélkül ő sem tudott volna eredmény elérni Brüsszelben.