Politikusok nevére hivatkozva csaltak ki több mint 900 milliót

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, Szilvási György egykori titkosszolgálati minisztert,  illetve Fodor Gábor volt SZDSZ-elnököt is hírbe hozták szerdán annak a közel egymilliárdos csalási ügynek a vádlottjai, akiknek pere 2011 októberétől zajlik a Kecskeméti Törvényszéken. Az ügyészség az ügyben azzal vádol három embert, hogy 2004 és 2009 között több mint 900 millió forintot gyűjtöttek be magánszemélyektől egy állítólagos futballklub beindításának és jótékonysági mérkőzések szervezésének ígéretével. Fodor Gábor az MTI-nek azt mondta: soha nem állt kapcsolatban a vádlottakkal, és nem tudott semmilyen jótékonysági futballklubról.
Vágólapra másolva!

2006 és 2010 között hivatalban lévő kormánykoalíció vezető politikusaira is hivatkozva kért kölcsönt egy jótékonysági futballklub létrehozására az a vádlott, aki a társaival több mint 900 millió forintot csalt ki magánszemélyektől - minderről az egyik tanú vallott a Kecskeméti Törvényszéken folyó per szerdai tárgyalási napján.

A 2011 októberében kezdődött perben az ügyészség azzal vádol három embert, hogy 2004 és 2009 között magánszemélyektől több mint 900 millió forintot vettek át kölcsön jogcímén annak a valótlan ténynek az állításával, hogy a pénzt a tulajdonukban lévő futballklub beindítására, jótékonysági mérkőzések szervezésére, valamint pályázatok önerejének biztosítására fordítják.

A szerdai tárgyaláson kihallgatott tanú elmondta: Tornyos László másodrendű vádlott kérte meg, hogy a 2006-ban afrikai éhező gyerekek megsegítésre alapított African Star LLC - 2007-től már Humanity FC LLC - nevű klub alapításához és működtetéséhez adjon kölcsönt, majd később ő is tulajdonossá válhat.

Tornyos László "bizonyítékként" Kofi Annan, az ENSZ 1997. január 1-je és 2007. január 1-je között hivatalban lévő főtitkárának levelét mutatta be, aki - a vádlott szerint - védnökséget vállalt a klubért. A tanú ezután kapcsolatba került a román állampolgárságú Kása Barna elsőrendű vádlottal, aki azt mondta neki, hogy a klub ENSZ és kormányzati támogatásban fog részesülni, de az alapításhoz jelentős összegre van szükség.

A tanú - vallomása szerint - összesen csaknem 80 millió forintot adott át kölcsönként Kása Barnának. A vádlott a pénzből "jelentős összeget a Parlamentbe bevitt és valakiknek átadott" - mondta a tanú. Állítása szerint több alkalommal is elkísérte az elsőrendű vádlottat a Parlament 12-es kapujához, s amikor az épületből Kása Barna kijött, már nem volt nála a pénz.

Oroszi Márta tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: a vádlott elmondása alapján csak feltételezi, hogy a pénzt átadta valakinek. A tanúnak Kása Barna nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek adta át alkalmanként a pénzeket, azonban Gyurcsány Ferenc, Keller László és Szilvási György szocialista, illetve Fodor Gábor szabad demokrata politikus nevét is említette, mint akikkel kapcsolatban állt.

A tanú beszámolt arról is, hogy egyszer az elsőrendű vádlott társaságában Fodor Gáborral is találkoztak, aki érdeklődött, hogy mi van a klubbal, de jelenlétében hosszabb beszélgetésre nem került sor.

A tanú nem látta Kása Barna parlamenti belépőjét, aki egy "diplomata útlevelet" mutatott neki. A tanú vallomása szerint Kása Barna azzal indokolta a Parlamentben történő pénzátadást, hogy a klub komoly kormányzati támogatásban fog részesülni.

A tanácsvezető bíró a szerdai tárgyaláson bejelentette, hogy a negyedrendű vádlott, Muzslai Zoltán, a Magyar Televízió korábbi dolgozója időközben elhunyt, ezért az ellene emelt vádat megszüntetik. A bírónő felolvasta Muzslai Zoltán nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint találkozott Kása Barnával, akinek kérésére egy cikket jelentetett meg a televízió internetes portálján, amelyben a Mercedes-gyár és a Humanity FC LLC közötti - egyébként valótlan - szerződésről írt.

A vádlott kérésére egy levelet is írt az újságíró az Európai Unió illetékeseinek, amelyben a pályázati lehetőséghez kért tájékoztatást. Muzslai Zoltán korábbi vallomásában azt is elmondta: 2009 nyarán három-négy interjút készített az elsőrendű vádlottal, de ezek nem kerültek adásba, mert a Kása Barna által elmondott dokumentumok nem kerültek elő. Muzslai Zoltán annak idején a vallomásában hangsúlyozta: egyetlen fillért sem kapott a közreműködésért, de abban reménykedett, hogy később nagyobb összeghez juthat. A per július 9-én további tanúk meghallgatásával folytatódik.

A tárgyalás után az MTI megkereste Fodor Gábort, aki azt mondta: soha nem állt kapcsolatban a vádlottakkal, és nem tudott semmilyen jótékonysági futballklubról.

Az természetesen előfordulhatott, hogy a Parlament közelében valaki rám köszönt, és én természetesen visszaköszöntem - közölte Fodor Gábor.

A távirati iroda tudósításából az nem derült ki, hogy az MTI a hírbe hozott volt MSZP-s politikusokat is megkereste-e, csak ők nem válaszoltak, vagy egyedül az SZDSZ volt elnökét kérték reagálásra. Az MTI ügyeletén szerda este hiába érdeklődtünk, csak másnapra ígértek választ.