Már szavaznak is a nyerőgépek betiltásáról

2012.10.02. 6:50
A parlament napközben belekezd a tavalyi zárszámadás tárgyalásába, és folytatja az előzetes regisztráció bevezetését is tartalmazó új választási eljárási törvényjavaslat vitáját is.

Reggel 9-kor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlament ülése. A képviselők rögtön ez után szavaznak a kormány játékgépeket betiltó indítványáról. Lázár János hétfőn azzal indokolta a lépést, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt szerinte súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban. A jövőben kizárólag néhány, koncesszióban működő játékkaszinó működtethet majd pénznyerő játékgépeket.

A határozathozatalt követően a 2011-es zárszámadás általános vitája kezdődhet meg, ennek során miniszteri expozé és az Állami Számvevőszék elnökének felszólalása hangozhat el, valamint a frakciók vezérszónokai szólalhatnak fel. A képviselői felszólalásokra egy későbbi ülésen kerül majd sor.

Később általános vitát folytatnak a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról, az ülésnap végén pedig a kormánypárti képviselők választási eljárásról szóló, előző hétről elnapolt előterjesztésének általános vitája folytatódhat. Ez az indítvány tartalmazza a választójog előzetes regisztrációhoz kötését, továbbá az ajánlószelvények rendszerének megszüntetését és a kampánycsend eltörlését.