40 százalékkal korruptabb az állam

Vágólapra másolva!
A GKI felmérése szerint 2010 óta 39 százalékkal korruptabb lett az állami szféra. A megkérdezettk 14 százaléka szerint jelentősen.
Vágólapra másolva!

A GKI felmérése szerint 2010 óta a lakosság szerint nőtt a korrupció Magyarországon az állami szférában - közölte a szervezet pénteken. Az 1000 megkérdezett 39 százaléka a korrupció erősödéséről (23 százalékuk jelentős erősödésről) számolt be, míg csak 14 százalék gondolta úgy, hogy csökkent a korrupció mértéke (2 százalékuk szerint jelentősen) Magyarországon az állami intézményeknél, illetve az önkormányzatoknál.

A válaszokat a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért -100-tól +100-ig terjedő skálára transzferáltuk, ahol -100-as érték jelenti azt, ha mindenki jelentős csökkenést érzékelt, míg a +100 jelenti azt, ha mindenki szerint jelentősen nőtt a korrupció. Az átlagos érték 23 lett, vagyis a lakosság a korrupció további enyhe növekedését érzékelte 2010-hez képest.

Valószínűleg helyi okok miatt is nagyon magas az érzékelt korrupció változása Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon, ugyanakkor enyhébb növekedést tapasztaltak a megkérdezettek Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön. A megyeszékhelyek különösen veszélyeztetettnek tűnnek: a lakosság messze átlag feletti korrupciónövekedést észlelt ezeken a településeken, de a főváros sem maradt el nagyon a fertőzöttség tekintetében. Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy nagy volumenű fejlesztések itt zajlanak (jellemzően EU források segítségével), s a helyben lakók viszonylag gyorsan értesülnek a közbeszerzési nyertesek politikai kötődéseiről.

Életkor szerint nincs különbség a korrupció növekedésének megítélésében, vagyis elég általános a jelenség ahhoz, hogy mindenkihez eljussanak a vélt, vagy valós hírek. Az iskolai végzettség szerint a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettségűek érzékelnek az átlagnál erőteljesebb korrupciónövekedést, de elmondható, hogy minden végzettségi szint szerint is 2010-hez képest növekvő szintről számoltak be a megkérdezettek – közölte a GKI.