Megemelkedtem, eltűnt a parketta alólam

Robbanás Óbudán a Tímár utca és Pacsirtamező utca sarkán
Vágólapra másolva!
Olyan volt, mintha tűzijátékot lőttek volna ki annak a Tímár utcai társasháznak a tetejéről, ahol hajnalban felrobbant egy lakás. A házban mindent ellepett a por, a törmelékek három autót is maguk alá temettek, az ablakok még a szomszédos házban is kitörtek.
Vágólapra másolva!

Még reggel fél nyolckor is égett szagot éreztek az Origo tudósítói Óbudán, a Tímár utca környékén, ahol hajnalban felrobbant egy épület felső szintje. A tűzoltók még locsolták a füstölgő romokat a felrobbant háznál, a tető egy kis részen még mindig füstöl. A Tímár utcát keresztben eltorlaszolja a fél-egy méter magas törmelék, ami három autót is maga alá temetett, ezek is teljesen összetörtek. Az utca tele van üvegszilánkokkal is, mert a robbanás miatt még a szomszédos ház túlsó oldalán is betörtek az ablakok.

A harmadik emelet egy része és a tetőtér teljesen eltűnt. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A társasház bejáratánál épp egy fiatal család álldogált öt-hat megpakolt táska mellett. Ők a magasföldszinten laknak, és bár megtiltották nekik, hogy visszamenjenek a házba, azért gyorsan összeszedtek pár ruhát a fiókokból. A robbanás után éjszakára egy nyugdíjasintézetbe vitték őket, és most a barátaik fogadják be a családot, amíg nem mehetnek vissza a lakásukba. Hogy ez mikor lesz, azt egyelőre nem tudni, mert a katasztrófavédők szerint az épület lakhatatlanná és életveszélyessé vált.

"Fél kettőkor arra ébredtünk, hogy baromi nagy a dübörgés, és beborít minket a por. A pólót rá kellett húzni a számra, hogy lélegezhessek" - meséli az apa. A villanyt nem tudták felkapcsolni, a férfi talált egy fejlámpát, de akkora volt a por, hogy az is csak egy méterre világított. Berohant a lányáért, hogy azonnal öltözzön fel, és kirohantak az épületből, bár fogalmuk sem volt, hogy mi történt.

Az utcát beborító törmelék három autót is maga alá temetett. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Amikor leértek, látták, hogy óriási füst van, a felső emeleten égett a tűz, és a környéket ellepte a törmelék. Náluk is berobbant az ablak. A férfi úgy tudja, hogy két és fél lakás robbant be. Az egyik berobbant lakásban egy idős nő és ötven év körüli fia lakott, akiről a férfi úgy tudja, hogy "ő Magyarország legjobb energetikusa". Egy másik lakás is teljesen berobbant, de ott nem volt senki. A utcára csak az egyik lakás romjai dőltek ki, a másik lakás romjai a belső udvarra hullottak, ott most mellmagasságig áll a törmelék.

A ház előtt, kezében két blúzzal és egy szoknyával, egy idős nő ácsorgott. Ő a felrobbant ház első emeletén lakik, hajnalban, amikor a robbanás felébresztette, csak a pénzét és az igazolványait szedte össze, még a gyógyszereit is otthagyta, úgy menekült ki. Most a tűzoltók "nagy könyörgésre" felmentek a lakásába, és az útmutatásai alapján összeszedtek neki pár ruhát és lehozták a szemüvegét, és boldog, hogy legalább ennyit megkapott. A lakásában az összes ablak betört, a redőnyök tönkrementek, és még a bejárati ajtó zárja is elromlott. "Érdekes, egyáltalán nem voltam ideges" - mondta, és tényleg nem tűnt idegesnek. Ő a nyugdíjasotthonba fog kerülni.

Egy, a szemközti házban, a harmadik emeleten élő férfi a Szigeten bulizó haverját várta, éppen indult volna kutyát sétáltatni, hogy az utcán összefussanak. Amikor megnyomta a légkondi kikapcsoló gombját, akkor egy óriási robbanást hallott, "Azt hittem, az alattam lévő lakás robbant fel. Megremegett a padló, szó szerint megemelkedtem, eltűnt a parketta alólam". Az ablak kicsapódott, a lakás másik végében lévő szúnyoghálója szétszakadt, a lakását pedig por, és a szomszédos házakból, ablakokból odarepülő üvegszilánkok lepték el.

A tető egy részen még mindig füstöl. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A robbanás után rögtön látta, hogy a szomszéd ház robbant fel. Mintha égő pernyét lőttek volna, tűzijátékszerű látvány volt - meséli. "Rendesen beszartunk, mindenki menekült a házból", ő is kirohant az utcára, ami gyorsan megtelt hálóinges emberekkel. Mindenki csak azt kérdezgette, hogy mi történt, senki nem értette a helyzetet. Azt hallotta, hogy a felrobbant lakásból az idős nő ordít, hogy hívják a tűzoltókat. "Elég keserves volt a hangja" - mondta.

A szomszédos házakban élők is azt mesélik, mindenki azt hitte, földrengés volt. Csak a nagy füstöt, port és a törmeléket látták, és hálóingben rohantak le az utcára. A tűzoltók nagyon gyorsak voltak, mert mire az emberek leértek az utcára, már ott is voltak - mesélik.

Darus kocsikkal próbálják megtiszítani a tetőt, hogy kezdődhessen a mentés. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A robbanás után 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált, háromszintes tetőteres épületből, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába. A szerencsétlenséget valószínűleg gázrobbanás okozta - mondta Böjtös Zoltán, a kerület közbiztonsági referense az Origónak. Még nem tudják, hogy a lakók mikor térhetnek vissza az otthonukba, de azt mondta, ez valószínűleg hetek kérdése.

A katasztrófavédők, illetve a mentésben részt vevő egységek továbbra is keresnek két embert. Ők a felső szinten lévő lakásban laknak, ám nem lehet tudni, hogy a robbanás idején otthon voltak-e. A tűzoltók ugyanis nem "férnek hozzá" az életveszélyessé vált épülethez, amelynek nem lehet rálépni a födémszerkezetére.

Egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket a szerda hajnali óbudai házrobbanásban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: a férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől. A mentők még a helyszínen infúziót adtak neki, majd az egyik kórház traumatológiai osztályára szállították. A mentők a helyszínen több lakót is megvizsgáltak, egyiküket, egy idős asszonyt, aki rosszullétre panaszkodott, belgyógyászati osztályra vitték.

A környéket reggel egy időre lezárták. Jelenleg a rendőrség közlése szerint a Tímár utca Szőlő utca és Pacsirtamező utca közti szakasza van lezárva.