Hatástalanították a Nagyvárad téri világháborús bombát

kiürítik a Szt. István kórházat, bomba az Orczy parkban, Idős hölgyet kísérnek a mentőbe
Vágólapra másolva!
Világháborús bomba került elő a budapesti Orczy parknál, a környéket 300 méteres sugárban lezárták, amibe a Nagyvárad tér és a Szent István Kórház is beleesett. Csütörtökön késő este a tűzszerészek hatástalanították a bombát.
Vágólapra másolva!
Idős hölgy várja egy mentőben, hogy elvigyék a helyszínről. A fotóra kattintva galéria nyílik. Fotó: Mudra László - Origo

Egy több mint 100 kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak a fővárosi Orczy park mellett egy építkezés közben csütörtök délután - közölte Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. A 116 kilogramm összsúlyú, 203 milliméteres gránátban körülbelül 25 kilogrammnyi robbanóanyag lehetett.

Egyesített Szent István és Szent László Kórház, SOTE, lakóházak

A tűzszerészek a környéket 300 méteres sugarú körben zárták le - közölte az Origóval fél ötkor Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltók szóvivője. A körbe beleesett a Nagyvárad tér, nyolc háztömb, amelyben összesen ötszáz lakás van és mintegy ezer lakó. A kiürítés érintette a Szent István Kórház két épületét, egy igazgatósági épületet és az égési osztályt, valamint a SOTE elméleti tömbjét is. A SOTE épületében és a Szent István Kórház igazgatóságán kevesen tartózkodtak, az égési osztályról pedig 28 beteget szállítottak át a kórház biztonságban lévő épületeibe.

Idős hölgyet kísérnek a mentőbe a kórházból. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Mudra László - Origo

Helyszíni tudósítóink tájékoztatása szerint az összes érintett lakóház kapualjában rendőrök várták a lakókat, és a mentőautóból több érkezett a helyszínre.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közleménye szerint a közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti bejáratát szintén lezárták, a megközelítés az Elnök és a Delej utca felől lehetséges a lezárás ideje alatt.

Bárka Színház

Lezárták a Bárka Színház épületét is - közölte Hóbor Helga, a Bárka Színház sajtómunkatársal. Az estére tervezett Álarcosbál című előadás emiatt elmaradt. A színház vezetése arra kérte a nézőket, hogy ne menjenek a színház épületéhez, a jegyekről később gondoskodnak.

Az építkezés az Orczy parkban, ahol a robbanószerkezetet találták. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Mudra László - Origo

Üllői út, Orczy út

A rendőrség lezárta az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között, az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint, a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig.

A kiürített útszakaszokot tudosítóink szerint minden elcsendesedett, autózúgás nélkül hangulatos, csendes volt az este.

A bomba hatástalanítása után feloldották ezeket a korlátozásokat.

Az összes érintett lakóház kapualjában rendőrök várják a lakókat. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Mudra László - Origo

Befogadóhelyek

A főváros és a IX. kerületi önkormányzat Kisdi szerint két befogadóhelyet jelölt ki: a Telepy utcában a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola épületét és a Ferencvárosi Művelődési Központ épületét a Haller utcában. Tudósítóink szerint már-már oldottnak volt nevezhető a hangulat a művelődési házban. Az emberek beszélgettek, viccelődtek, az egyik kitelepített lakó pedig friss disznótorost hozott otthonról. Az ínycsiklandó illatok tovább enyhítték a feszültséget.

De voltak olyan kitelepítettek is, akik munkával foglalják el magukat. "Nem állnak túl jól" - mondta egy dolgozatokat javító földrajztanár a tanítványaira utalva a Művelődési Központ aulájában. A kitelepítés miatt javította ott a dolgozatokat. Az épületben egyébként 50-60 ember volt, ásványvvizet, pogácsát és almát kaptak. Most hazatérhetnek.

Egy Viktor nevű kisfiút lázasan kellett elhozni otthonról, a Ferencvárosi Művelődési Központban kap kanalas orvosságot - további fotók a képre kattintva! Fotó: Mudra László - Origo

A másik befogadóhely a Telepy Károly Általános Iskola volt, ahol több tantermet megnyitottak az evakuált lakóknak, egyet külön a kutyákkal és macskákkal érkezőknek. "TNT-t inkább zenekarban!" - tréfált az egyik idõs kitelepített az egyik tanteremben. Õ éppen bevásárlásról érkezett haza, amikor kiderült, hogy jönni kell. Meg kellett várniuk a mentőket, mert felesége idõs édesanyja járóképtelen, így kocsival kellett a befogadóhelyre szállítani.

Villamos, metró

A Budapesti Közlekedési Központ a bomba hatástalanítása idejére leállította 24-es villamost az Orczy tér és Mester utca, a 3-as metrót pedig a Népliget és a Deák Ferenc tér között. Hét óra előtt villamos és a metró eddig teljes vonalán közlekedett, de a járatok nem álltak meg a Nagyvárad téren.

A tömegközlekedés is újra megindulhatott a hatástalanítás után.

Torlódások

AZ útlezásársok miatt jelentős torlódások alakultak ki több, dél-pestről a belváros felé tartó főközlekedési úton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint többszörösére nőtt az utazási idő, és jelentős dugók alakultak ki a Rákóczi híd-Könyves Kálmán körút útvonalon, a Haller utcában, az Orczy úton és az Üllői úton. A BKK azt kérte, hogy aki teheti, az M0-ás körgyűrű, vagy a Határ út-Soroksári út felé kerülve közelítse meg úti célját.

Emberi történetek

Tudósítóinknak az egyik ház gondnoka és felesége elmondták: épp tévéztek, amikor a rendőrök szóltak nekik, hogy ell hagyniuk a lakásukat. A pár nem a kijelölt befogadóhelykre igyekszik, hanem lányukhoz a belvárosba, és egy kosárban két, folyamatosan nyávogó macskát is menekítenek magukkal. A férfi leginkább azon aggódik, hogy időben visszatérhet-e otthonába ahhoz, hogy még ideje legyen kitolni az utcára a házuk 13 kukáját, mert ha a kukák nem kerülnek ki, holnap reggel nem viszik majd el a szemetet. "És akkor jövő hétig meg leszünk lőve" - mondták.

Űgy tűnik, a kukák is kijutnak reggelig.

Macskáival házukat elhagyó pár Fotó: Mudra László - Origo