Erkélyt foglaltak a tüntetők a Fidesz-székháznál

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délelőtt hetven tüntető jelent meg a Fidesz Lendvay utcai székházánál, hogy az alkotmánymódosítás ellen tiltakozzanak. Átmásztak a kerítésen, és bár megpróbálták, az épületbe nem tudtak bemenni. A rendőrök egy embert elvittek, Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté süteménnyel kínálta a tüntetőket, akik estére társaságot is kaptak: a Békementesek felhívására több tucat Fidesz-támogató is a megjelent a székháznál. A két tábor dalokkal, kiabálásokkal szórakoztatta egymást.
Vágólapra másolva!

Több tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarába csütörtökön délelőtt. A főként huszonéves tüntetők az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak, egy nagy transzparenst is kitűztek a székház hátsó részénél, és azt írták rá: "Az alkotmány nem játék".

Estére a tüntetés átalakult: kormánypárti ellentüntetők jelentek meg, így a két tábor egymással kezdett el foglalkozni. "Demokráciát!" - kiabálták a tüntetők, amire az ellentüntetők változatos kiabálásokkal válaszoltak. Többek közt azt kiabálták: "betörők", "komcsik haza", de azt is, hogy "egyiptológus" (vélhetően a bölcsészszakon kívántak gúnyolódni). Tudósítónk szerint este fél kilencre az ellentüntetők lemorzsolódtak.

A tüntetők a székház két erkélyére felmásztak, az udvaron viszont néhány órára bent rekedt pár tüntető, mert kora este rájuk zárták a kaput. Nyolc óra után a biztonságiak a rendőrökkel egyeztetve kiengedték őket, tudósítónk szerint a kintiek "büszkék vagyunk" skandálással fogadták őket.

Este nyolc óra után a tüntetők eldöntötték, hogy átvonulnak az Alkotmánybíróság épületéhez (a további eseményeket ebben a cikkben követheti). A szervezők szombat 15 órára is tüntetést hívtak össze az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkára.


Így hatoltak be a Fidesz-székház udvarára

Bár a helyszínen lévők azt mondták, hogy mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán módon gyűltek össze, a tüntetésről az első fotók a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán jelentek meg. A tüntetők papírokat lóbálnak, amelyekre azt írták például, hogy "Valódi alkotmánybíróságot", "Szabad egyetemen szabad tanulást", "Hajléktalannak lenni nem bűn", illetve "Szabad sajtót, szólásszabadságot".

A Külügyminiszter "értetlenül állt" az előtt, hogy a szerveződéshez az Amnesty International (AI) nemzetközi civil szervezet is csatlakozott. Az AI azonban közleményben reagálva tisztába tette a helyzetet: ők a szombatra hirdetett eseményt támogatják, nem a Fidesz-székháznál történt demonstrációt.

A tüntetők átmásztak a kerítésen, de nem tudtak bemenni az épületbe. A pártszékház egyik alkalmazottjával kisebb dulakodás is volt a hátsó bejáratnál, amikor nem akarta beengedni a demonstrálókat - jelentette tudósítónk. Az egyik tüntető lába egy alkalommal be is szorult az ajtónál.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Az alkotmánymódosítás ellen tüntetnek (Kattintson a galériáért!)

A székháznál ezután több tucat rendőr jelent meg, ők a székház hátsó bejáratánál sorakoztak fel. A rendőrség azt kérte a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el. Egy embert ezután bilincsben vittek el, mert be akart hatolni az épületbe - jelentette tudósítónk.

Délelőtt 11 óra után két férfi jött ki a székházból, és megkérte a tüntetőket, hogy hagyják el az udvart, amely magánterület. A tüntetők azonban meg sem moccantak. A rendőrök többsége nem sokkal dél előtt távozott a helyszínről, és a Lendvay utcán is újra megnyitották a forgalmat.

A BRFK szóvivője délután megerősítette, hogy egy embert állítottak elő a Fidesz székházánál. Kovács Viktória ezen kívül csak annyit mondott a délután egy óráig történtekről, hogy a rendőrség bejelentésre ment ki a Lendvay utcai pártszékházhoz, ahol jogi felvilágosítást adtak az ott lévő magánszemélyeknek és biztonsági őröknek. Közölte, a rendőrök elhagyták a helyszínt, mivel további intézkedésre nem volt szükség.

Kovács Viktória azt is elmondta, hogy a helyszínre tartó egyik rendőrautó karambolozott a Dózsa György út és a Lendvay utca találkozásánál. A rendőrautó megkülönböztető hang- és fényjelzést használt. Egy kanyarodó autó szaladt bele. A balesetben senki sem sérült meg.


Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté süteményt visz a tüntetőknek

Bajnait hibáztatja a Fidesz

A Fidesz közleményt adott ki a történtekről. A párt azt írta, hogy "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába". A párt hozzátette, hogy "mi mindenkinek a véleményét fontosnak tartjuk és meghallgatjuk. A véleményszabadság ugyanakkor nem egyenlő az erőszak szabadságával. Ha valaki nem ért egyet a szomszédjával, nincs joga ahhoz, hogy berúgja az ajtaját". A párt kora délután újabb közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy "Bajnai Gordon emberei a Fidesz Lendvay utcai székházába betörtek, ablakot törtek ki és ajtót tettek tönkre, félmillió forintos kárt okoztak."

Az Együtt 2014 erre rövid közleményben válaszolt, amely szerint "Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek nincs köze a Fidesz székházánál történtekhez, ezt a Fidesz is tudja. A közleményt azért adjuk ki, hogy tudhassák a választópolgárok is."

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője és Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója negyed egy körül jelent meg a székháznál. Selmeczi vaníliás karikát és nápolyit próbált kínálni a tüntetőknek, akik azonban ezt nem fogadták el.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Selmeczi Gabriella nápolyival érkezett (Kattintson a galériáért!)

Megrúgták a tüntetőket

A sajtótájékoztatón a két politikus a közleményben megírt álláspontot ismertette, de a tüntetők nem ezt figyelték. A demonstrálók közül többen a sajtótájékoztató közben megpróbáltak behatolni az épületbe, és be is jutottak. A székház alkalmazottaival való vita és dulakodás közben egy üvegablak is betört. Erről az egyik tüntető, Rózsa Milán azt mondta újságíróknak, hogy ki fogják fizetni. Rózsa azt is mondta, hogy a demonstrálók "erőszakmentesek", de többször dulakodás alakult ki, amelynek során több tüntetőt is megütöttek és megrúgtak a székház bejáratánál.

Az egyik résztvevő azt mondta, hogy azért szervezték hangsúlyozottan békés demonstrációjukat, mert tiltakozni akarnak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Véleménye szerint annak elfogadásával minden magyar ember jogait korlátozni fogják. Kijelentette, addig akarnak a székháznál maradni, amíg "a gyalázatos módosítást" vissza nem vonják.

Délután fél három körül visszaért a székházhoz az a tüntető, akit korábban a rendőrök elvittek, amikor megpróbált bemenni a székházba. A fiatal férfi - aki a Hallgatói Hálózat tagjaként ott volt az ELTE-n az egyetemfoglalásnál is -, azt mondta a helyszínen tudósítónknak, hogy szabálysértésért harmincezer forintra büntették, de közmunkában fogja ledolgozni.

Megérkeztek az ellentüntetők is

Nem sokkal 3 óra után körülbelül 15 ellentüntető érkezett a székházhoz. A jellemzően idősebb korosztályból verbuválódott társaság nemzeti színű zászlókat és egy transzparenst is magával hozott, amelyen a "Gyászol a nemzet, hazaárulóktól szenved" felirat szerepel. A feliraton kívül Kádár János, Szekeres Imre, Bokros Lajos, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Simor András fotója látható - jelentette tudósítónk.

Ezután nem sokkal tíz biztonsági őrnek kinéző ember ment be a székházba, és rögtön akcióba is lendült. A székház hátsó bejáratánál levő lépcsősoron tiltakozó aktivistákat megpróbálták feljebb tuszkolni, de ezt abbahagyták, miután a tüntetők figyelmeztették őket, hogy szerintük ehhez nincs joguk.

Háromnegyed 4 körül a székház Lendvay utcai frontjánál levő teraszra felmászott két aktivista, kifeszítette a tüntetők transzparensét, és felolvasta a Fidesz 1989-es programját. Az ellentüntetők fütyüléssel és a himnusz eléneklésével válaszoltak, tudósítónknak pedig egyikük azt mondta, hogy "olyan Rubicont léptek át a tüntetők, amit 89 óta még senki".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Páholy lett a Fidesz-erkélyből

Délután öt óra körül a tüntetőknek egy szatyor élelmiszert és ásványvizet hoztak a tárasaik. A munkaidő vége után a Fidesz-székházban dolgozó alkalmazottak is megálltak a ház körül nézelődni, ezért nehéz megállapítani, hogy hányan vannak a tüntetők és hányan az ellentüntetők - jelentette tudósítónk. A tüntetők zenét hallgatnak, többek között Cseh Tamás dalai szóltak, az ellentüntetők pedig énekelnek, a repertoárjuk a Himnuszból, a Székely Himnuszból és a Szózatból áll.

Tudósítónk szerint hat óra körül egy nagy csapat ember távozott a székházból, több fideszes országgyűlési képviselő is volt köztük. Egyikük azt mondta az [origo]-nak, hogy munka után érkeztek, hogy a székház dolgozóiban tartsák a lelket. A székházban már alig maradt valaki, a dolgozók többsége már elindult haza - mondta. A székház körül egyre többen vannak - tudósítónk 2-300 fősre becsülte a tömeget -, de csak kiabálnak és fújolnak egymásra a tüntetők és az ellentüntetők.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Egy ellentüntető