Orbánt bírálja az osztrák külügy

2013.04.16. 16:40

Az osztrák külügyi államtitkár sajnálja, amiért Orbán Viktor egy interjúban arra utalt, hogy  az osztrák gazdák többsége nem törvényesen tevékenykedik Magyarországon.

Sajnálkozásának adott hangot Andreas Lopatka osztrák külügyi államtitkár kedden, amiért Orbán általánosítóan beszélt a Magyarországon termelő osztrák gazdákról. "Rendkívül sajnálatos az osztrák gazdák és földbérlők általánosító elítélése" - írta közleményében az osztrák államtitkár a Kurier című napilapban kedden megjelent interjúra reagálva.

Orbán Viktor az interjúban azt mondta, hogy kevés külföldi tevékenykedik a mezőgazdaságban Magyarországon. A riporter felvetésére, hogy Ausztria szerint mintegy kétszáz osztrák gazdálkodik az ország területén, a kormányfő úgy vélekedett, ők "valószínűleg mind olyanok, akik törvényellenesen tevékenykednek" Magyarországon. Rámutatott, a magyar törvény azt írja elő, hogy egy évben legkevesebb 185 napig az országban kell tartózkodnia annak, aki gazdálkodni akar. Néhány tucat külföldi, azok, akik az év nagy részében az országban tartózkodnak, nagyon sikeres - mondta a magyar kormányfő. "Ennek örülünk is" - tette hozzá. A gondot azok a külföldiek és magyarok jelentik - jelentette ki -, akik zsebszerződéseket kötöttek.

A miniszterelnök egyúttal leszögezte, hogy érvényes szerződéseket nem lehet utólag semmissé tenni. Arra a felvetésre válaszolt ezzel, miszerint olyanok is felszólítást kaptak az adásvétel érvénytelenítésére, akik jogszerűen vettek földet.

A jogszerűen földet szerzett és Magyarországon gazdálkodó osztrákok Magyarország fejlődéséhez is hozzájárulnak. A külföldön befektető osztrákoknak jogbiztonságra van szükségük - mondta Andreas Lopatka. "A mai Európában magától értetődőnek kellene lennie, hogy a jogszerűen megkötött szerződések érvényesek, ahogy azt Orbán miniszterelnök is aláhúzta" - állt a közleményben.

Hozzátette: "nem első alkalommal csorbulnak osztrák vállalkozók érdekei a magyar törvényhozásban". A két ország közti intenzív gazdasági kapcsolatok mindkét országnak előnyösek - hangsúlyozta. Ezzel összefüggésben sajnálatosnak nevezte, hogy "a médián keresztül érkeznek ilyen üzenetek". Az osztrák közlés szerint Andreas Lopatka ezen a héten megbeszélést folytat a témában Budapesten magyar kollégáival.