Az édes péksüteményt viszik a Pokol Angyalai

Pokol angyalai, Hell's Angels világtalálkozó, motor, motorosok,
Vágólapra másolva!
Kikérik maguknak, ha bűnözőnek kiáltják őket, de szeretik hangsúlyozni törvényenkívüliségüket. Rossz hírük megelőzi őket, de közelről udvariasak. Az utakon marcona motorokkal csühögnek, de a kis pékségből az édes péksüteményt viszik. Alsőörsön gyűltek össze az egyik legnagyobb hírű globális motorosbanda tagjai.
Vágólapra másolva!

"Svédországban most hétágra süt a nap, és 26 fok van. Itt meg? Mint egy átlagos svéd nyár. Akár otthon is maradhattam volna" - a fekete bőrszerkós motoros vigyorogva értékelte a megbolondult időjárást - május végéhez képest 12 fok, szél és óránként zivatar - pénteken Alsóörsön. A férfi mattfekete Harley Davidson V-Rodja mellett állva várta társait, akiket az alsóörsi kempingbe vezető bekötőúton felállított rendőrségi ellenőrzőponton igazoltattak.

A motoros mellényének hátán szárnyas koponya vigyorog, alatta országának neve: Sweden; felette pedig egy legendás név: Hells Angels. A könyvek és újságcikkek, valamint filmek tucatjaiban, illetve hosszú rendőrségi krónikákban is megénekelt, az egyik legkarakteresebb amerikai popkulturális ikonnak számító motoros klub idén Magyarországon tartja világtalálkozóját. Alsóörsön egyben ünneplik a klub 65., illetve magyarországi chapterének (részlegének) ötödik születésnapját. Európában még soha nem volt ennél keletebbre ilyen világtalálkozó, a klub tagjai Magyarországhoz legközelebbi helyszínen Ausztriában gyűltek össze, tavaly.

A szárnyas koponya

Az alsóörsi kemping lezárt részében kialakított táborba érkezőket hatalmas szárnyas koponyás molinók, és rég nem látott testvérek várják. A buli zártkörű, kívülállókat nem engednek be, a kapunál sertepertélő újságírók bejutást firtató kérdéseire rendre a lakonikus "I don't think so" (nem hinném) választ kapják. A tábor kerítése zöld hálóval van bevonva, mögötte csak sejlenek a bent lévők körvonalai. Az inkább brutális egyszerűségükkel, mint cicomázottságukkal hivalkodó motorok nyergeiben ülőket a legenda benzinfüstje lengi körül, de időnként kiesnek marcona szerepükből: például lelkesen fotózzák telefonjukkal a bejárat hatalmas molinóit, vagy illemtudóan nyújtják át papírjaikat az őket ellenőrző rendőröknek.

További képekért kattintson! Fotó: Hajdú D. András [origo]

Farsang Imre, a klub magyar részlegének egyik tagja/alapítója szerint háromezer résztvevőre számítanak, és valóban, a felhős, gyakran esőre forduló idő ellenére folyamatosan érkeznek a motorosok. Ki csühögő, kéthengeres Harley-n, ki mikrobuszban, ki autóban, ki gyalog (ők csak a faluba sétáltak ki). Az arcok vegyesek: vannak ősz Ferenc-József-bajuszt és irokézfrizurát viselő pocakos idősebbek, fejükön haj helyett tetoválást hordó, és ötvenes bicepszük alatt láthatatlan tízkilós dinnyéket cipelő fiatalok, vagy éppen átlagos kinézetű középkorúak, nők, sőt elvétve gyerekek.

Egy azonban - a motorokon kívül - közös bennük: a dzsekik hátára varrt szárnyas koponya - egykor vakmerő világháborús pilóták jelképe -, felette a klub neve, valamint alul országuk, részlegeik nevei: az USA-beli Ohiótól Ukrajnáig, Japántól Finnországig, Hollandiától Ausztráliáig.

A hatóság figyelme

A zömében fekete mellényes motorosokat sárga mellényes rendőrök várják a kempingbe vezető bekötőúton: a közlekedési rendőrök mellett golyóálló mellényes készenlétisek, kábítószer-kereső kutyás vámosok, és civil ruhás nyomozók. A motorosok némán tűrik, hogy a jelentős számban kivonult rendőrök elkérjék irataikat, megvizsgálják járműveiket, alkalmanként kutya szaglássza körbe őket.

Az út melletti csalitosban az ellenőrzőpontnál van egy nyiladék, innen látszik, hogy a bozót mögött rendőrségi autók parkolnak, és kék sátrak sorakoznak: ez a rendőrök tábora. A civil ruhás, mellükön rendőrség feliratot, nyakukban alkalmanként nagy objektívval felszerelt fényképezőgépet viselő nyomozók között gyakran hallani német szót, vagy látni egy-egy Politi (így írják norvégül, hogy police) feliratos sapkát. Úgy tűnik, Alsóörsön két nemzetközi találkozó is zajlik párhuzamosan: az egyik a legendás motoros klubé, a másik az őket figyelő rendőröké.

A hatóságok kiemelt figyelme a motorosok szerint megalapozatlan, de az 1948-ban, az amerikai motoros élet a kalandot hajszoló háborús veteránoknak köszönhető felpezsdülésekor alapított klub történetét vitatott események, bűncselekményekbe keveredett tagok ügyei szegélyezik.

Törvényen kívül

A klub alapításával nagyjából egy időben az amerikai közvélemény már ferde szemmel kezdett nézni a motorosokra, elsősorban egy, a sajtó által felfújt kisebb randalírozás miatt. A hollisteri zavargásként emlegetett 1947 nyarán történt események során a kis kaliforniai városban szokásos találkozóra összegyűlő sok ezer motoros egy részének részeg balhézása kisebb ijedtségen kívül számottevő károkat ugyan nem okozott, de a túlzó sajtóbeszámolók nyomán a közvéleményben megteremtődött a törvényen kívüli (outlaw) motorosbandák mítosza. Ezt később tovább erősítettek az eseményeket dramatizáló filmek is. A motoros legenda úgy tartja, hogy a balhé miatt az amerikai motorosszövetség közleményt adott ki annak idején, amelyben biztosította az embereket, hogy a motorosok 99 százaléka törvénytisztelő, és csak az utolsó egy százalék nem az.

Azóta az összes hasonló, törvényen kívüli beállítottságú motoros klub is előszeretettel használja magára az "egyszázalékos" elnevezést, és pénteken Alsóörsön gyülekező Hells Angels-tagok közül is nem egynek a testén díszelgett a kárókeretbe foglalt "1%" tetoválás. A törvényen- és a társadalmi normákon kívüliséget a külsőségekben mindenképpen hangsúlyozó klub magyarországi chapterének egyik alapítója, Farsang Imre elismeri, hogy "nem vagyunk egy cserkészcsapat", de szerinte a velük kapcsolatos negatív előítéletek a sekélyes és túlzó sajtóbeszámolóknak, és a klubtagokat démonizáló hatóságok vegzálásának köszönhetőek. A klub jócskán megváltozott az alapítása óta, "részben kényszerből, részben magától is" - mondta az [origo]-nak a közeli balatonfüredi Anna Grand Hotel halljában, ahol a Hells Angels több tucat tagja "szakmai napot" tartott, de azt Farsang nem árulta el, hogy ez mit jelent.

Rossz sajtó

A motorosokban érezhető a sértettség, hogy sok helyen bűnözőnek, sőt egyes országokban maffiaszerű bűnszervezetnek tekintik őket, és ezt mottójuk is tükrözi: "Ha jót teszünk, arra senki nem emlékszik, ha rosszat, azt meg senki nem felejti el".

További képekért kattintson! Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jót valóban keveset hallani a sajtóban a társaságról, hiába szerveznek évente játékadományozó jótékonysági akciót. A klubnak több tagja ellen is indult eljárás kábítószerrel, lőfegyverrel visszaélés, lányfuttatás, garázdaság miatt számos országban. Skandináviában több, halálos áldozatokkal is járó motorosbanda-háborúban való részvételüket is feljegyezték a rendőrségi krónikák. Hollandiában kemény drogokkal való kereskedelem miatt ítéltek el többeket közülük, Németországban pedig szinte se szeri se száma a tagokkal kapcsolatos hasonló bűnügyeknek.

Az USA-ban válogatott módszerekkel próbálják rájuk bizonyítani a szövetségi hatóságok a bűnszervezetként működést. A kétezres évek elején például fedett nyomozókkal próbáltak beszivárogni soraikba, kétes eredménnyel. Tavaly pedig Németországban, egyik tagjuk letartóztatása után erősödött fel a drog- és fegyverkereskedő, lányfuttató motoros maffiát kiáltóknak a hangja. Igaz, az érintett hannoveri - bordélyházakat, mulatókat üzemeltető - tagnak az ügyét idén május elején ejtették, és jelenleg kártérítésért pereli a hatóságokat. Többek között azért, mert elfogása idején kisfia szeme láttára lőtték agyon kutyáját a házára lecsapó kommandósok.

Nem felejtik

Amit pedig senki nem akar elfelejteni, az a legendás 1969-es gyilkosság egy kaliforniai rock-koncerten. Az ingyenes rendezvényen mások mellett fellépő Rolling Stones által biztonsági őröknek felbérelt klub egyik tagja megkéselt egy fekete férfit, aki pisztolyt rántva fenyegette a színpadon játszó zenekart. A klubtagot önvédelemre hivatkozva tisztázták, de az esetben minden megvolt ahhoz, hogy sokáig tartó nagy figyelmet kapjon - szupersztárok, hírhedt motoros klub, botrányba fulladt tömegrendezvény - és sokáig kísértette őket. Az ügyet még 2005-ben is elővették, és újravizsgálták, ugyanarra az eredményre jutva.

A klub ugyanakkor igyekszik hangsúlyozni, hogy a bebizonyosodott bűncselekményekért csak az elkövető egyének tehetők felelőssé, nem pedig a klub egésze. Ráadásul - magyarázta az [origo]-nak Farsang Imre -, a sajtóban nyilvánosságot kapó ilyen esetek jelentős részében utóbb ejtik a gyanút vagy a vádakat, de erről már nem számol be senki.

További képekért kattintson! Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Hells Angels-szel 20 éve kapcsolatban álló, és több magyar motoros klub összevonásával kialakított csoportjával három éves folyamat végén 2008-ban csatlakozó Farsang szerint a hatóságok vegzálása, és a kívülállók gyanakodása a tagok közötti speciális viszonyra vezethető vissza. A klubba a hosszú akár éveken át tartó procedúrát - előbb csak magukhoz közel engedett "hangaround" (velük együtt lógó), majd a klubbal kapcsolatos feladatokat kapó "prospect" (tagjelölt) stációit - végigjáró tagok közötti viszony rendkívül szoros barátsággá, bizalmi viszonnyá kovácsolódik, amely mögött nem áll semmilyen anyagi vagy másmilyen érdek, "ami egy külső szemlélő számára nehezen érthető".

Mint egy vallás

A klubtagság napi 24 órás elkötelezettség, és ugyan vannak olyan (nem klubtag) motorosok, akik ironikusan úgy jellemezték a klubozást, hogy "először kirúgnak a munkahelyedről, otthagy a családod, és a végén nem marad más, mint a klub", Farsang Imre szerint ennyire nem kiélezett a helyzet. Van, aki családjával együtt jár el a közös rendezvényekre (valóban volt egy anyuka, aki 6-7 éves, Hells Angels-es motívummal díszített dzsekit viselő kisfiával sétált a kemping bejárata felé), és a magyar tagoknak is van rendes foglakozásuk, van köztük például buszvezető is, neki pedig tetoválószalonja van.

"Minden társadalmi csoportban vannak bűnöző emberek, de a a Hells Angels ügyeit mindig azért fújják fel, és kapnak nagy nyilvánosságot, mert egy ilyen híres klubhoz tartoznak" - mondta róluk az [origo]-nak Dobai Attila, a Harley Davidson magyarországi képviseletének vezetője, aki a klubtagok körében szinte kizárólagosan népszerű motormárka révén kapcsolatban áll velük. Dobai szerint a klub tagjai maximálisan hűek saját, bizonyos szempontból példaértékű szabályaikhoz. Egy valláshoz hasonlította a klubot, amelynek tagjait, "ha így szeretnének élni, akkor hagyni kell őket, nem pedig elítélni. Mi legfeljebb nem így élünk".

A klub híre természetesen megelőzte őket. Veszprém megyében a rendőrség - a szervezőkkel egyeztetve - fokozott jelenléttel készült a hétvégi rendezvényre. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint ennek célja a balesetmegelőzés és a közrend fenntartása. Pénteken délig tucatnyi résztvevőt bírságoltak meg, három ellen szabálysértési feljelentést tettek, és engedély nélküli átalakítás miatt elvették egy motor forgalmiját is.

Kellemes csalódás

Úgy tűnik azonban, hogy ezektől eltekintve a klubtagok rendesen viselkednek, legalábbis a kemping, és a közelében működő üzletek dolgozói szerint. "Bejön, köszön, kér, megköszöni, használja a lábtörlőt, és elnézést kér, hogy összekoszolja a padlót. Kellemesen csalódtunk" - mondta az [origo]-nak Horváth Anett, a kemping vezetője.

"Lehet, hogy 90 százalékuk bűnöző, de teljesen normálisak" - mondta a Hells Angels táborának bejáratától 50 méternyire található Kapitány söröző üzemeltetője, aki már bánja, hogy csak későbbre időzítette a hely kinyitását. A közeli ABC vezetője ugyanakkor csalódott, de csak azért, mert nagyobb forgalomra számított. "Egy üveg szeszt nem adtam el még" - jegyezte meg, de hozzátette, tudja, hogy a táboron belül teljes ellátást kapnak a tagok, a kempingbéli csárdában pedig figyelmeztetnek: a tagjelöltek nem isznak egy korty szeszt sem. A kis pékség eladói sem a megnövekedett forgalomnak örülnek, hanem a vevők közvetlenségének, meg a jattnak.

És hogy miket vásárolnak a pokol marcona angyalai? A közeli Balatonalmádi központjában található Penny Marketben borotvahabot és cukorkákat vásároló dánokba botlottunk, a Rezeda étteremben az üzletvezető szerint a magyaros ételeket próbálgatják, a kempingben található csárdában a félkilós óriáshamburgert tolják be kettesével, a pékségből pedig "Az édes péksüteményt viszik, almáspitét, fánkot".