A ragacs csúszik, és nem lehet lemosni az autópályáról

Homokkal felszórt útszakasz 2013. szeptember 20-án az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Maroslele közelében, ahol ismeretlen ragacsos anyag folyt az útfelületre
Vágólapra másolva!
Negyedik napja küzd az autópálya fenntartója az M43-as autópályára pénteken Maroslelénél kifolyt titokzatos anyaggal. Az első híradásokban még ragacsosnak nevezett anyag valójában egy tapadásgátló vegyület, amitől nagyon csúszóssá válik az út.
Vágólapra másolva!

Szilikontartalmú anyag folyt az úttestre, a műszerek szilícium-dioxidot mutattak ki benne - mondta az Origónak Arany Tóth Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Az anyag jellegzetessége, hogy ha vizet kap, rendkívül csúszóssá válik. Ehhez nem csak eső, de harmat, vagy pára is elég. Már kis mennyiségben is nagyon viszkózus, és mivel az úton csak annyit látni, hogy egy kissé sötétebb az aszfalt, könnyen megcsúszhatnak rajta az autók - mondta a szóvivő.

Az anyag három és fél kilométeren keresztül szennyezte be az M43-as utat (az az autópálya az M5-ösről ágazik el Szegednél, és tart Arad felé). A rendőrség keresi azt az autót, amelyből kifolyt.

Még mindig tart a forgalomkorlátozás Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Origo nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a közútkezelő először vízzel próbálta lemosni az anyagot, de ez csak "olaj volt a tűzre", utána próbálkoztak homokkal, de az meg nem távolította el az egészet, ezért próbálkoznak újra.

A beszámolók szerint a kifolyt anyag élelmiszeripari alapanyag volt, de a gyakran szilikon-dioxidként is emlegetett szilícium-dioxidot rendkívül széles körben alkalmazzák, a gyógyszeripartól az élelmiszeriparon át az építőiparig. Kristályai nagyon porózusak, belső felületüknek köszönhetően nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. A folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket, és nem is duzzadnak meg. Az élelmiszeriparban általában por formában használják.

A ragacs valójában nyálkás. Itt homok borítja Forrás: MTI/Donka Ferenc

Az élelmiszerekben a szilikondioxid-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat, így az élelmiszerrészecskék nem fognak egymáshoz tapadni, a termék pedig megőrzi a folyósságát. Alkalmazzák szárított, porított élelmiszerekben, reszelt és szeletelt sajtokban, fűszerekben, táplálék-kiegészítőkben, sóban, de emulgátorok, színezékek és aromák hordozóanyagaként is.

Róna Márta, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) kommunikációs igazgatója szerint az anyagot a katasztrófavédelem azonosította, tőlük tudják, hogy szilikon-dioxidról van szó, amely nem ártalmas sem a környezetre, sem emberre, sem állatra. "Élelmiszer és gyógyszer alapanyagként is használatos. Por állapotú, amely víz (nedvesség) hatására nyákossá válik, amely meglehetősen csúszik" - közölte az ÁAK is. Az útkezelő munkatársai jelenleg homokszórással igyekeznek a kollégák rétegenként megtörni az anyagot.