Jövő héten tárgyalják az arab sakkozót verő rendőrök ügyét

Vágólapra másolva!
Alaposan összeverték 2012-ben azt az arab sakkvezetőt, aki egy társával együtt Lékó Péter meghívására érkezett Szegedre. A rendőrök ügyét november 19-én tárgyalja a Szegedi Törvényszék.
Vágólapra másolva!

November 19-én kerül a Szegedi Törvényszék elé azoknak a rendőröknek az esete, akik 2012. júniusában Szegeden illegális bevándorlónak néztek egy arab sakkozót, akit aztán rejtélyes körülmények között összevertek.

A törvényszék honlapján elérhető vádirat szerint 2012. június 2-án éjjel az érintett rendőrök civil ruhában járőrszolgálatot láttak el, amikor hajnali 3 óra körül a Belvárosi hídon észrevettek két arab férfit. A férfiak nem igazolták magukat, hanem futásnak eredtek, és erre két rendőr futva, egy pedig autóval indult utánuk. A jelenetnek szemtanúja volt egy taxisofőr is, aki szintén üldözőbe vette az arab férfiakat.

Az üldözés során először a rendőrautóval vágtak az egyik menekülő elé, ám ő kitért, és tovább szaladt. Ezt követően a taxis vágott be a menekülő elé, és el is ütötte a férfit, aki azonban még ezek után is tovább futott. Végül az egyik rendőr gyalogosan kapta el a férfit, a földre rántotta, és több alkalommal ököllel megütötte, valamint a közben odaérő kollégájával meg is rugdosták.

Az eset után kiderült, hogy a férfi valójában az egyesült arab emírségek sakkvezetője, Szaúd Mohamed al-Marzúki, aki a fiatal Szálim Abdur-Rahmán nagymester kíséretében, Lékó Péter meghívására érkezett Szegedre. Marzúki az emírségek The National című lapjának akkor azt nyilatkozta, hogy azt hitték, rablótámadás áldozatai lettek, és a támadók csak később fedték fel kilétüket. Azt mondta, hogy a bántalmazás hatására öt bordája eltörött, számos zúzódás keletkezett a hátán és a mellkasán, valamint asztmás révén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Marzúki beszámolója szerint a rendőrök csak az után mondták, hogy az idegenrendészettől vannak, hogy abbahagyták a verést. Miután a férfi elmondta, hogy a hotelben lakik, a rendőrök távoztak. Marzúki ekkor elájult, és Abdul-Rahmán értesítette Lékót, aki mentőt hívott. A National cikke akkor azt írta, hogy a rendőrség elismerte, hogy tévedés történt, és bocsánatot kért, ezt azonban a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság rövid időn belül közleményben cáfolta.

Az ügyben eljáró Szegedi Nyomozó Ügyészség szerint nem lehetett megállapítani, hogy a férfi a sérüléseit a bántalmazása közben szerezte-e, ezért a súlyos testi sértés miatti nyomozást megszüntették. A rendőröket és a taxisofőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolják.