Ebola-fertőzött országokból is jönnek diákok a Semmelweis Egyetemre

Vágólapra másolva!
Bő kéttucat hallgató jön, kérdőívet töltetnek ki velük, jelentenek-e kockázatot.
Vágólapra másolva!

Húsz felsőbb éves és hét új hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból a Semmelweis Egyetemre. Erről az intézmény számolt be hétfőn, de jelezték, felkészültek a hallgatók fogadására:

  • a beiratkozáskor az egészségügyi hatóság által kiadott angol és magyar nyelvű kérdőívet töltetnek ki velük, ami alapján eldönthető, hogy mekkora a vírus hordozásának kockázata;
  • ha a kockázat felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, akkor 21 napos járványügyi megfigyelés alá vonják;
  • ha a fertőzés tünetei jelentkeznének, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba viszik a beteget.

Az egyetem egyúttal felajánlotta segítségét a járványügyi megfigyelés megszervezésében a többi budapesti felsőoktatási intézménynek is. Beiratkozáskor minden diák angol nyelvű írásos tájékoztatót kap, amely kifejezetten az Ebola-vírussal kapcsolatos kockázatokra és tennivalókra hívja fel a figyelmet.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint – mivel az afrikai Ebola-járvány Magyarországon csekély veszélyt jelent – nincs szükség rendkívüli intézkedésekre. Minden tanév elején felmérik a külföldi hallgatók egészségi állapotát, és a részletes kérdőívet ezúttal is kitöltetik. Az egyetemre négyszáz hallgató érkezik a napokban Afrikából.

Múlt szombaton is volt már szó arról, hogy mely egyetemek várnak a járvány által érintett országokból diákokat.