Gyurcsány: Se kormánytag, se frakcióvezető nem leszek

Vágólapra másolva!
A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint egyik leendő kormánynak sem lesz könnyű dolga, és mindenképpen kell megszorításokat eszközölnie. 
Vágólapra másolva!

Ha nyernek, akkor sem lesz tagja a kormánynak, és nem lesz frakcióvezető, hanem marad pártelnök és parlamenti képviselő - jelentette ki ismét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Népszavának adott interjújában, amelyet a lap szerdai száma közölt. Korábban az Origónak adott interjújában azt is hozzátette, hogy ha vesztenek, akkor viszont frakcióvezetőként küzd Orbán Viktor és a Fidesz ellen.

A DK elnöke szerint a választók 25-30 százaléka az utolsó hetekben, sőt napokban dönt. A választások vége szoros lesz, "érdemi győzelmi eséllyel" - mondta. Bárki nyer, feltehetően szükség lesz megszorításokra. Nem véletlen, hogy a Fidesz gondolkodott azon, hogy előrehozza az önkormányzati választást májusra, mert tudja, nehéz ez az év - tette hozzá.

Ha a Fidesz nyer, könnyebb a helyzete, mert egy alapvetően békésebb ellenzékkel kell számolnia, mint amilyen ő. A Fidesz nagy nehézsége győzelme esetén, hogy sokkal nehezebb kormányzás következik. Nem lesz kétharmad, megosztott az ország - véli a volt miniszterelnök.

"Ha mi győzünk, egy sok feszültséggel teli országot öröklünk. Lesz egy viszonylag erős ellenzék a hátunk mögött, érezni fogjuk a jeges leheletüket. Utcára vezénylik a radikálisokat, és ezernyi gondunk, bajunk lesz" - olvasható az interjúban.

Ha a baloldali összefogás nyer, szűkebb lesz a mozgástere a következő kormánynak, mint bármely elődjének 1990 óta, de vannak tisztességes jogállami javaslatok, hogy hol lehet jogállami eszközökkel valamit lazítani a kétharmad bilincselő szorításán. A Fidesz öröksége azonban "tartósan elkísér bennünket" - mondta Gyurcsány Ferenc.