A Demokratikus Koalíció nem lepődik meg azon, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közeledik Ilham Aliyev azeri elnökhöz, mert a párt szerint mindkettőjük az illiberális berendezkedés „büszke hirdetője”.

A magyar miniszterelnök vendége egy igazi illiberális mennyországból érkezett, ahol mindennapos az újságírók megzsarolása, megfélemlítése, az ellenzékiek letartóztatása és a kisebb tüntetések nagy erőkkel történő szétverése. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy az azerbajdzsáni autokratikus hatalomgyakorlás miatt a világ nagyobbik fele felemeli a hangját, a „fideszes botránykormány azonban inkább a kalapjával teszi ugyanezt”.

Közölték, hogy 2012-ben az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkost”, annak ellenére, hogy várható volt, hogy hős lesz belőle, újra felizzítva az indulatokat az azeriek és az örmények között.

A DK szerint jó hír, hogy legalább Azerbajdzsán képviselője szóba áll még Orbánnal, ha már a nyugati szövetségeseinkről ez nem mondható el - folytatja. A Demokratikus Koalíció azt viszont szomorúnak tartja, hogy Azerbajdzsán mintaállam lehet, mert ez „a korrupt kormány” végleges elfordulását jelenti a demokratikus működéstől – írták.