Milyen ötmillió? Nincs is öt ujjam!

Hiszékeny Dezső Budapest, 2015. április 8.
Hiszékeny Dezső vádlott, az MSZP parlamenti képviselője sérült kezére hivatkozva védekezik  vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatti büntetőperén a Fővárosi Tör
Budapest, 2015. április 8. Hiszékeny Dezső vádlott, az MSZP parlamenti képviselője sérült kezére hivatkozva védekezik vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatti büntetőperén a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2015. április 8-án. A vád szerint 2013 januárjában Hiszékeny Dezső, akkori angyalföldi alpolgármester közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért magának azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Fedett nyomozás, lehallgatások és egy magas beosztású tiszt zsarolhatósága is szóba került a vesztegetéssel vádolt Hiszékeny Dezső büntetőperén. Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt állítja, a vád koholt, mert ő nem kért, nem fogadott el kenőpénzt, az állítólagos ötmilliót pedig nem is tudja úgy mutatni, ahogy a vádiratban áll, mert egy sportsérülés miatt a bal kezén nincs annyi ujj.
Vágólapra másolva!

Egyórás vallomást tett a vesztegetéssel vádolt Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő perének első tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. A politikus, volt XIII. kerületi alpolgármester politikai indíttatású koholt vádról beszélt, és azt állította: soha nem kért kenőpénzt senkitől.

Vesztegetéssel vádolják

Hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják az MSZP-s országgyűlési képviselőt, aki büntetőperének első, szerdai tárgyalásán tett vallomásában azt állította, nem bűnös, mert soha nem kért, és nem is kapott kenőpénzt. Hiszékeny Dezső emellett a vádat koholtnak és politikai indíttatásúnak nevezte.

Az MSZP-s képviselő, volt XIII. kerületi alpolgármester a bíróság előtt Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ügyben a vádirat alapján a vád legfontosabb bizonyítéka a Hiszékeny Dezső leleplezésére bevetett Marton László fedőnevű fedett nyomozó jelentése. A nyomozó vállalkozónak adta ki magát, és egy Visegrádi utcai üzlethelyiség iránt érdeklődött Hiszékenynél.

Ötmillióért vállalta volna?

A nyomozati iratokhoz csatolt jelentésében a fedett nyomozó azt írta: közvetítők útján úgy értesült, hogy Hiszékeny ötmillió forintért hajlandó elintézni, hogy megkapja a bérleti jogot. Kétszer találkoztak személyesen, és akkor a nyomozó a kenőpénz kérdését fel is vetette, Hiszékeny pedig ráutaló magatartást tett.

Vesztegetéssel vádolja az ügyészség Hiszékeny Dezsőt Forrás: MTI/Soós Lajos

A Központi Nyomozó Ügyészség vádirata szerint Hiszékeny ötmillió forintot kért az álvállalkozótól, hogy megkapja az üzlethelyiség 5 + 5 évre szóló bérleti jogát. A vádirat szerint később 5 millióért már azt intézte volna el, hogy a vállalkozó árverésen megszerezhesse a tulajdonjogot is.

Három, tizennyolc, ezer oldal

A mindössze háromoldalas vádirat elhangzása után Hiszékeny felolvasta a mintegy egyórás, tizennyolc oldalas első vallomását. Tavaly őszi kihallgatásakor az ügyészségen nem tett vallomást. Mostani vallomását viszont Hiszékeny azzal kezdte, hogy koncepciós az eljárás.

A vádirat 3, a vádlott vallomása 18, az iratanyag 1000 oldal Forrás: MTI/Soós Lajos

Magyarázata szerint megpróbálták csőbe húzni, az ügyészség a koholt vádhoz igyekezett bizonyítékokat szerezni ellene, a tényeket és prekoncepciókat szándékainak megfelelően vegyítve. Kijelentette, hogy az ezeroldalnyi nyomozati iratot elolvasva sem talált bizonyítékot, ami a vádat alátámasztaná.

Nem hangzott el, de bólintott

A tárgyaláson kiderült, hogy bár Hiszékeny Dezső telefonját hosszú ideig lehallgatták, őt magát megfigyelték, valamint a vele való találkozókon elhangzottakat konspiratív eszközökkel rögzítették, még sincs konkrét bizonyíték, például hangfelvétel, amelyen a kenőpénz szóba kerül.

Hiszékeny állítja: nem bűnös, soha nem kért vagy fogadott el kenőpénzt Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ötmillióról szóló állítás egyrészt az ügyben korábban gyanúsítottként, később már csak tanúként szereplő Balogh István – a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatalos "adatközlő", beépített embere – hallomásán, valamint a fedett nyomozó jelentésén alapult.

Milyen ötmillió? Nincs is öt ujjam!

A nyomozati anyagokból az derül ki, hogy 2014 februárjában Hiszékeny Dezső a vele jó ismeretségben lévő Szabó Sándor étteremvezető közvetítésével kétszer találkozott a fedett nyomozóval. Az elsőn állítólag Hiszékeny "bólintott", amikor a nyomozó szóba hozta az ötmilliót.

A vádlott bemutatta, hogy csak legfeljebb négy és felet tud mutatni, ötöt nem Forrás: MTI/Soós Lajos

Erre Hiszékeny azt mondta, hogy általában sűrűn szokott bólogatni, ha hozzá beszélnek, de ez részéről biztos nem volt ráutaló magatartás. A másik találkozón a nyomozó jelentése szerint Hiszékeny felemelte a bal kezét, és azon mutatta némán az ötöt, hogy ötmillió.

A bíróságon azonban Hiszékeny arról beszélt, hogy nincs is öt ujj a bal kezén. Megmutatta, hogy egy sportbaleset miatt a kisujja régóta sérült, nem tudja kinyújtani, mintha mindig görcsben állna, ezért csak négyet, legfeljebb négy és felet tudna mutatni, de állítása szerint ez sem történt meg.

Titkosítás, főtiszt testvér az ügyben

Az MSZP-s képviselő elleni büntetőper több érdekes részlete is kiderült a tárgyaláson idézett nyomozati iratokból. Például az, hogy az ügyészség csak 2013. január 29-én kérte a bíróságtól Hiszékeny telefonjának lehallgatását, miközben már január 16-a óta lehallgatták.

Hiszékeny Dezső a tárgyalótermen kívül szívesen nyilatkozott is a sajtónak Forrás: MTI/Soós Lajos

Az is kiderült, hogy az ügy bizonyos iratait 20 évre, 2033-ig titkosították, mert a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy egészen más ügyben fedett nyomozást folytatott az ebben az ügyben tanúként szereplő Balogh István bátyja, egy magas rangú tiszt esetleges zsarolhatóságának feltérképezésére. A "Bíbor" és "Üzlet" fedőnevű titkosszolgálati akciók részletei titkosak.

Az is kiderült, hogy Balogh bátyja esetében nem kell ilyen veszélytől tartani, de a szolgálat ezen a ponton feljelentést tett az ügyészségen az időközben "látókörükbe került" Hiszékeny Dezső és az állítólagos vesztegetés ügyében.