Zárja határait Európa

migrant girl
Migrant girl with a teddy bear waits with other migrants for their transport at the police collection point close to the Hungarian-Serbian border near Roszke village on September 6, 2015. Europe is deeply divided over how to handle the continent's biggest refugee crisis since the end of World War II. AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI
Vágólapra másolva!
Miközben sokan bírálják a magyar kormány menekültpolitikáját, egyre több állam tervezi határainak megerősítését. Szlovénia tanult a magyar példából, de szigorított Németország, Ausztria, és Franciaország sem zárkózik el a határzártól.
Vágólapra másolva!

Embertelen, szükségtelen, elfogadhatatlan – így kommentálta Magyarország több szomszédja is a magyar határvédelem szigorítását.

Ezzel együtt egyre több európai ország követi a magyar szigorítást, főként a határellenőrzés szempontjából.

A franciák nem haboznak

Francois Hollande francia kormányfő is egyértelműen nyilatkozott a szigorításról. Mint az AFP hírügynökség kérdésére elmondta, ha a menekülthelyzet miatt szükség lesz rá, Franciaország nem habozik majd bevezetni a határellenőrzést.

A francia csendőrség megemelt létszámmal és erélyes fellépéssel próbálja visszatartani az Egyesült Királyság felé tartó menekültáradatot Coquelles-ben, Calais-hoz közel Forrás: AFP/Philippe Huguen

Német szigor

A német szövetségi hatóságok vasárnap délután állították vissza a határellenőrzést az osztrák határon ideiglenes jelleggel, miután az előző hetekben több tízezer migráns érkezett Ausztrián keresztül Németországba. A rendőrség kedden összesen 3500 menekültet állított meg a német–osztrák határon. Őket a határ közeli Freilassingban egy gyűjtőtáborba szállították, ahonnan később az ország különböző részeire indultak tranzitbuszok.

Ellenőriznek az osztrákok is

Az osztrák rendőrök is folyamatos ellenőrzést tartanak: a szerdai nap folyamán 13, Magyarországgal közös határátkelőben vizsgálták át az autókat, de fokozottan ellenőrzik Szlovéniával közös határszakaszokat is.

Nickelsdorf, Ausztria Forrás: AFP/Joe Klamar

Szlovénia tőlünk tanul

Szlovénia egyenesen a magyar példára hivatkozott a menekültválság kapcsán: megerősítették határaik védelmét, mozgósították a rendőrséget és helikopteres járőrözést rendeltek el a magyar-szlovén, valamint a horvát-szlovén határzónákban.

Katonák a bolgár határon

Bulgária a menekültáradat fokozódására számít a török-bolgár határon, ezért kormányuk kész ismét katonákat küldeni a térségbe. A határőrség vezetője, Antonio Angelov szerint fel kell készülni a menekültválság fokozódására, hiszen látják, mi zajlik a szomszédos államokban.

A bolgár „nagyfal” Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Helyreállítják a görög kerítést

Görögország megerősítette szerdán a rendőri jelenlétet a Törökországgal közös szárazföldi határán, hogy megakadályozza a menekültek tömeges beáramlását. A rendőri jelenlét fokozása mellett helyreállítják a két ország között mintegy 10 kilométer hosszan húzódó kerítést is, amely a februári áradások nyomán megrongálódott.

Szlovákia készül valamire

A menekültüggyel lehet kapcsolatos a szlovák hatóságok egyelőre nem indokolt intézkedése is: vasszerkezeteket helyeztek el a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és a komáromi híd szlovákiai hídfőinél - hangzott el az M1-en. Talpas fémszerkezetekről van szó, amivel a helybéliek szerint lezárhatóak a hidak, ám ezt a szlovák hatóságok nem erősítették meg.

Készülnek a horvátok

A magyar eljárást bíráló román és horvát kormány is felkészült a migrációs útvonalak változására: péntekre hívták össze a horvát nemzetbiztonsági tanács ülését, hiszen a schengeni övezetben bevezetett szigorítások miatt Horvátországra is több menekült érkezhet.

Horvát rendőrök intézkednek migránsokkal szemben Forrás: AFP/Alexa Stankovic

A magyar kerítést borzalmas üzenetnek tartó Zoran Milanovic miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába - a horvát főváros naponta jelenleg 1500 átutazó menekült fogadására képes.

Kell a tanult menekült

Victor Ponta román kormányfő pedig hangsúlyozta, hogy a menekültkérelmek elbírálásakor elsősorban a román munkaerőpiac igényeinek megfelelő, képzett bevándorlókat, illetve a román felsőoktatási rendszerbe jelentkező hallgatókat részesítik előnyben. A román miniszterelnök egyébként Európára nézve szégyenletesnek tartja Magyarország menekültügyben tett lépéseit.