Orbán kedden dönt a leégett TF-csarnokról

Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka
Budapest, 2015. október 15. A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Ruzsa István
Vágólapra másolva!
Porig égett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten, a XII. kerületi Alkotás úton csütörtök hajnalban. Senki sem sérült meg, de milliárdokban mérhető a kár. Mocsai Lajos, az egyetem vezetője mára rektori szünetet rendelt el, de azt ígérte, pénteken folytatódik az oktatás.
Vágólapra másolva!

Teljesen leégett a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnoka csütörtökön korán reggel Budapesten. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta, hogy az épület menthetetlen.

Hatalmas füst volt a környéken Fotó: Polyák Attila - Origo

A lángok átterjedtek a sportcsarnok melletti ötemeletes irodaház homlokzatára is, de azt az épületet megmentették a tűzoltók. A tűzvizsgálat tart, eddig nem találtak szándékosságra utaló nyomot.

Nagy erőkkel vonultak ki

A katasztrófavédelem tíz járművel hatvan tűzoltót riasztott a helyszínre. Hogy mitől kapott lángra az épület, egyelőre nem tudni, ezt majd a tűzvizsgálat deríti ki - mondta Kisdi Máté. Úgy tudjuk, hogy senki sem sérült meg.

Hiányzó tető az oltás után Fotó: Polyák Attila - Origo

A leégett sportcsarnokban - nem a kosárcsarnok és nem is az uszoda - tárolták a tavaly döntőt játszó NB I B-s női kosárcsapat sportfelszerelését. Azok a játékosok, akikkel beszéltünk, még nem tudják, mi lett ennek a sorsa, de valószínűleg megsemmisült a tűzben. Az Origo úgy tudja, hogy a csapat mai edzése elmarad, azt pedig még nem tudják, hogy a holnapi mérkőzésre lesz-e felszerelésük.

Tűzoltók dolgoznak a leégett sportcsarnoknál Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem áll meg az élet

A leégett sportcsarnok falai egy beépített raktárként szolgáltak, és a kosarasok felszerelésén kívül többek között

megsemmisült 65 kerékpár, az atléták összes felszerelése is,

így valószínűleg több betervezett tábor is elmarad - mondta az Origónak Irmai István. Az egyetemi docens szerint nem áll meg az élet, az egyetem valószínűleg rövid időn belül bérel egy csarnokot, ahol folytathatják a gyakorlati oktatást.

Irmai István azt is elmondta, hogy már több régi hallgató is kereste azzal, hogy segítenének az egyetemnek.

Videón az égő TF

Ezt a videót találtuk az égő sportcsarnokról a Facebookon:

A TF atlétika csarnokában fellángolt tűz elérte az háromszintes zöld üveg épületet is.

Posted by Béres Sándor on Wednesday, October 14, 2015

Pótolhatatlan veszteség

A tűz martaléka lett a több mint 160 világklasszis magyar sportoló kezének lenyomatát őrző Magyar Sportcsillagok Fala is, „ahol többek között olyan sportolók kéznyoma szerepelt, akik már nincsenek közöttünk" – mondta az Origónak Szalma László, a Testnevelési Egyetem atlétika szakosztályának vezetője.

Hatalmas lángokkal égett

Az egyetem kollégiumában lakó diákok tudósítónknak azt mondták, hogy reggel fél hatkor ébresztették őket, és azonnal el kellett hagyniuk a kollégiumot. Többen azt mondták, hogy

félelmetes látvány volt a több méteres lángokkal égő sportcsarnok.

Végül nem sokkal hét óra után mehettek vissza az épületbe.

Katasztrófaturisták az egyetemnél

Pár tucat egyetemista és nagyjából ugyanannyi nézelődő volt nem sokkal 11 óra előtt a Testnevelési Egyetemnél. Tudósítónk azt mondta, hogy az egyetemistákat beengedik a főbejáraton, de

a leégett épület közelébe továbbra sem mehet senki.

Az Alkotás utcán a járda egy része le van zárva, előtte néhány idősebb ember nézelődik, volt, aki távcsővel próbálta megfigyelni a részleteket.

Lassan teljesen összedől az épület

Információink szerint a sportcsarnok teteje beomlott, és már az állva maradt vasszerkezet is veszélyesen megdőlt, ezért egyelőre senki sem mehet az épület közelébe.

Emelőkosárból is oltották a tüzet Forrás: MTI/Lakatos Péter

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora az M1 Híradójában azt mondta, több napig tart majd a károk felmérése, ahogy a tűzoltók is napokig dolgoznak még a helyszínen.

A háromezer négyzetméteres atlétikai csarnok teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált Forrás: MTI/Ruzsa István

Mocsai Lajos rektor csütörtökre szünetet rendelt el. Az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy péntektől ismét taníthassanak az egyetemen, az épületekben újra legyen gáz-, víz- és áramszolgáltatás. Át kell alakítani az órarendet, és át kell szervezni a programokat, hiszen nemcsak az edzéseket, de a versenyeket, a bajnokságokat is máshol kell majd megtartani.

Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere segítséget ígért az egyetemnek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pokorni Zoltán, XII. kerület polgármestere ennek kapcsán bejelentette, hogy az

önkormányzat felajánlja a Hegyvidék sportcsarnokát,

heti 25 órában a Testnevelési Egyetem használhatja az épületet. De vizsgálják azt is, hogy a közelben lévő Budai Gimnázium és az ELTE Tanítóképzője hetente hány órára tudja átengedni tornatermeit az egyetem hallgatóinak. Az önkormányzat vezetése felvette a kapcsolatot az Klikkel is, és már több kerületi intézmény is felajánlotta a segítségét.

Az alábbi videót egyik olvasónk küldte a lángoló épületről.

Orbán új csarnokot ígér a leégett helyett

Orbán Viktor a jövő hét keddi kormányülésre várja Mocsai Lajos rektort, hogy beszámoljon a Testnevelési Egyetem csarnokának leégéséről, valamint arról, hogy mire van most szüksége az intézménynek - mondta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János.

Ha kell, ad pénzt a minisztérium

Van biztosítása a Testnevelési Egyetemnek, és stabil az intézmény pénzügyi helyzete, de ha mégis szükséges plusz pénzforrás a tűzvész után, akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja – válaszolták az Origo kérdésére a minisztériumból.

Voltak már nagy tüzek

A jövőben a sportcsarnoktüzet valószínűleg a nagy budapesti katasztrófák között emlegetik majd. Az Origo összegyűjtötte az elmúlt évtizedek fővárosi tűzvészeit, amikre még évek múlva is sokan emlékeznek.

Befejezték az oltást

Nem sokkal délután két óra előtt befejeződött a csarnok oltása. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy már csak két tűzoltzóegység maradt a helyszínen, hogy megakadályozzák az esetleges visszagyulladásokat.

A sportcsarnok épülete életveszélyes, ezért lezárták a környékét.