Négyhektárnyi apokalipszis Józsefvárosban

Belső felvételek - döntsétek el, origo vállalja-e a felelősséget, ha a MÁV pattogna - volt Tigrises piac a Kőbányai úton 2015 július 8-án Belső felvételek - döntsétek el, origo vállalja-e a felelősséget, ha a MÁV pattogna - volt Tigrises piac a Kőbányai ú
Belső felvételek - döntsétek el, origo vállalja-e a felelősséget, ha a MÁV pattogna - volt Tigrises piac a Kőbányai úton 2015 július 8-án
Vágólapra másolva!
Az egykori bódék halmokba rendezett romjai, törött vécécsészék, csonkolt próbababák és rengeteg szemét - ezt találtuk az egy éve bezárt józsefvárosi Négy Tigris piac helyén. A kerület vezetése szabadidőközpontot tervez a területre, de az még mindig a MÁV tulajdonában van. Az árusok a szemközti Ganz-telepre költöztek, a kedvezményes önkormányzati bérlemény csak egy kereskedőnek kellett.
Vágólapra másolva!

Tavaly június 16-án több tucat rendőr és végrehajtó szállta meg a budapesti Négy Tigris piac területét, hogy kipaterolják a terület bérlőjét.

Tavaly júniusban rendőrök és végrehajtók szállták meg a józsefvárosi bazárt Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az árusok ekkorra már kivonultak, és többségük átköltözött a Kőbányai út másik oldalán található egykori Ganz-telep épületeibe.

Ezzel hosszas haláltusa után végleg bezárt a legendás józsefvárosi bazár.

A halálhíre azonban már korábban is többször felröppent. A vég kezdetét azonban az jelentette, hogy 2013. június 23-án a terület tulajdonosa, a MÁV felmondta a 2007-ben kötött bérleti szerződést a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel.

Szócsata a bejáratnál

A cégnek ez után 150 napja volt, hogy levonuljon a területről, és eredeti állapotában visszaadja a vasúttársaságnak. A határidő lejártával, 2013. november 21-én mégsem engedték be a MÁV képviselőit a piacra.

Az egykori főbejárat feletti tábla egy darabja Fotó: Origo

A bazár bejáratánál vívott szócsata után végül a MÁV munkatársai lekapcsolták az áramot a területen. Azonban ezzel sem tudták megtörni az elszánt, és ekkor még bizakodó árusokat - a piac tovább működött, a villanyt egy generátor szolgáltatta.

A vég azonban ekkor már elkerülhetetlen volt: a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly

május 6-án elrendelte a piac kiürítését, amit június 16-án végre is hajtottak.

Egy éve üresen áll

A területen azóta nem sok minden történt. A bódékat már lebontották, romjaik kupacokba rendezve állnak. Az egykori női WC épületében még ott vannak a törött ülőkék, de találtunk halomba rendezett próbababákat, tornacipőt, egy whisky díszdobozát.

A MÁV szerint az elmúlt egy évben elszállították a konténereket, a fémhulladékokat, és folyamatosan őrzik a területet. Mi azonban nem találkoztunk biztonsági őrökkel. Ráadásul a Kőbányai úton a kerítésen több helyen 8-10 méteres lyukakat ütöttek, ezeken bárki gond nélkül besétálhat az egykori piac területre.

Apokaliptikus hangulat a Kőbányai út mentén Fotó: Origo

Tervek a bódéváros helyére

A Józsefvárosi Önkormányzatnak két éve komoly tervei voltak a piacot is magába foglaló MÁV-telekkel. A korábban megjelent látványterveken sportpályák és sportcsarnokok, rendezvényközpont és vendéglátóegységek is láthatók. Mint megtudtuk:

az önkormányzat tervei változatlanok – sport-, szabadidő- és kulturális központot építenének a bazár romjaira.

A terület még mindig a MÁV tulajdonában van, csak szeptemberre kerülhet a vagyonkezelőhöz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ehhez azonban a MÁV-nak először át kell adnia a területet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). A kerület vezetése csak ez után kezdhet tárgyalni arról, hogy megkapják a kiszemelt telket.

Erre azonban még hónapokat kell várni, hiszen a MÁV szerint

csak szeptemberre zárulhat le a vagyonátadás.

Rendezett bazár

Addig, úgy tűnik, maradnak az apokaliptikus állapotok a Kőbányai út mentén.

A bazár korábbi árusai az egykori Ganz-telepen kínálják portékáikat, némileg rendezettebb körülmények között, de megőrizve a hely sajátos hangulatát. Az új piac üzemeltetője mindenesetre a bejáratnál elhelyezett táblán hívja fel a bolttulajdonosok figyelmét arra, hogy

Régi-új árusok az egykori Négy Tigris piaccal szembeni Ganz-telepen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kerület vezetése korábban úgy fogalmazott, hogy nem akarják elűzni a tisztességes kereskedőket Józsefvárosból, ezért kedvezményes bérleti díjú önkormányzati helyiségeket ajánlottak nekik. Ezzel a lehetőséggel azonban csak egyetlen kereskedő élt.