A Fidesz az OLAF elé vinné Gyurcsány cégének ügyét

2015.12.09. 11:12

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elé vinné a Fidesz az Altus Zrt. újabb uniós megbízásának ügyét: a társaság ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálja majd 400 ezer euróért, azaz 120 millió forintért. A Demokratikus Koalíció szerint szánalmasan erőlködik a Fidesz.

Ismét elnyert egy brüsszeli pályázatot az Altus Zrt., amely ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja 120 millió forintért – írta kedden az Index. Deutsch Tamás újabb ellenzéki korrupciós botránynak tartja az ügyet. A fideszes európai parlamenti képviselő közölte, mindent megtesznek azért, hogy ennek a korrupciós sorozatnak vége legyen.

Szánalmas erőlködést lát a DK

Az Európai Csalás Elleni Hivatal pénteken szakmai tanácskozást rendez Budapesten, amelyen a magyar kormány képviselője a szervezet vezető tisztségviselőinek jelenlétében hívja majd fel a figyelmet az ügyre, és kéri, tegyék meg a szükséges tisztázó lépéseket.

Deutsch Tamás az unió csalás elleni testülete elé vinné az Altus ügyeitFotó: Polyák Attila - Origo

A DK szerint ugyanakkor „szánalmasan erőlködik” a Fidesz az Altus kapcsán. Azt írták: Magyarország büszke lehet arra a vállalkozásra, amely magyarokból álló, nemzetközi hírű csapatával számos európai országban szerzett hírnevet.

Korábbi győzelem

Mint ismert, 2014-ben Gyurcsány Ferenc cége, az Altus tíz másik céggel egy csoportban nyert el uniós közbeszerzést, mintegy másfél milliárd forint értékben. Ennek értelmében a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódus kohéziós politikájáról gyűjtenek adatokat, és készítenek tanulmányokat. A közbeszerzési pályázaton három konzorciumot választott ki az Európai Bizottság, ezek egyikét vezeti az Altus.

A Fidesz azért támadta az ügyletet, mert mivel a DK elnöke a cégből származó bevételét pártja támogatására is fordíthatja, az uniós bizottságnak a megbízással kapcsolatos döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cége nem először nyert uniós közbeszerzéstFotó: Szabó Gábor - Origo

Zárt ajtók mögött

Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságában október közepén zárt ajtók mögött hallgatták meg Walter Deffaat, az Európai Bizottság (EB) regionális politikai főigazgatóját. Deutsch Tamás, aki helyettes koordinátorként az Európai Néppárt képviseletében vett részt a meghallgatáson, elmondta: eltér az Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) jogértelmezése.

Az EP a jelenleginél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat szeretne, míg a főigazgató arra az álláspontra helyezkedett, hogy ebben az ügyben nem merül fel a politikai összeférhetetlenség kérdése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK