A Bálnába költöztették volna a Színművészetit

2015.12.15. 12:36

Volt kórház, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központja, de még a Bálna is felmerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem új épületének lehetséges helyszíneként. A beruházás az első becslések szerint 16 milliárd forintba kerül majd, és akár már 2017-ben elkezdődhet. 

Akár másfél év múlva eldőlhet, hol épülhet fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem új épülete. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy a jövőben hol tanulhatnak a hallgatók, de ötletszinten a Bálna épülete is felmerült – tudta meg az Origo.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületeForrás: Wikipedia/Misibacsi

Három hely, sok gond

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen jelenleg három különálló épületben folyik a képzés. A központi oktatási épület a Vas, a Film- és Televízió főtanszak a Szentkirályi, a Színházi főtanszak pedig a Rákóczi úton van. Ez jelentősen megnehezíti a működést.

Spilák Klára, az egyetem kommunikációs irodájának vezetője azt is elmondta, hogy az egyetem sok új képzést már nem is tud elindítani, annyira kinőtte magát.

Kevés a hely, és még az is előfordul, hogy a hallgatók kis termekben tartják az előadásaikat” – tette hozzá.

Spilák Klára megerősítette, hogy voltak már egyeztetések a Felsőoktatási Államtitkársággal az új épületről, de döntés még nem született. Az egyetem nagy álma a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete volt, de a kormány végül úgy döntött, hogy oda inkább az Országos Széchényi Könyvtár központját költöztetné.

A Bálna is felmerült

Egy háttérbeszélgetésen a felsőoktatási államtitkár most a többi lehetséges helyszínről is beszélt. Azt Palkovics László is megerősítette, hogy a Magyar Rádió épülete kiesett, de így járt a Bálna is, ami szintén felvetődött az előzetes megbeszéléseken. A Duna partján álló komplexum ugyanis túl kicsi, és a kialakítása sem megfelelő.

Az első egyeztetéseken a Bálna épülete is felmerültFotó: Szabó Gábor - Origo

Jelenleg két helyszín a komoly befutó, az egyik az Óbudai Egyetem Bánki Donát Kara a Blaha Lujza tér és a Népszínház utca sarkán, a másik pedig a volt budapesti BM Központi kórház épülete a Városligeti fasorban. Igaz, tavaly szeptemberben arról volt szó, hogy a 26 ezer négyzetméteres épületegyüttesbe több bírósági intézmény és az országos bírósági szerverközpont költözhetne.

Egy biztos: a központ

Döntés még nem született, de ha sikerül új helyet találni, akkor 2017-ben meg is kezdődhet az előzetesen 16 milliárd forintra becsült beruházás. Egy dolog azonban biztos: az intézmény mindenképpen a városközponthoz közel marad, hiszen csak így tudnák biztosítani, hogy a többségében színházakban dolgozó oktatók be tudjanak járni.