Hezitál a fekete ruhás nővér

Csepel, Egészségügy 
Sándor Mária nővért 2 nap közhasznú munkára itélte a Bíróság. A fekete ruhás nővért elkísérték kollégái a közmunkára.
A fotósok csak strandon kívül fényképezhették az avart gereblyéző Sándor Máriát
Vágólapra másolva!
Ha az április 15-i pedagógusdemonstráció napján az egészségügyi dolgozók országszerte feketében mennek munkába, akkor van értelme folytatni – mondta Sándor Mária. Vagyis a fekete ruhás nővérként ismert civil aktivista lehet, hogy mégsem adja fel, ahogy azt korábban bejelentette.
Vágólapra másolva!

„Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs” – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Sándor Mária, a fekete ruhás nővér arra a kérdésre, hogy mégsem hagyja abba tiltakozó akcióit, ahogyan azt szombaton a Facebookon bejelentette.

Úgy érzi, már belefáradt

Mint arról az Origo is beszámolt, Sándor Mária szombaton, a blogján jelentette be, hogy abbahagyja a tiltakozó akciók, demonstrációk szervezését. Kezdetben az egészségügy gyászos helyzetére kívánta felhívni a figyelmet, később mindenféle társadalmi igazságtalanság ellen harcolt.

Tavaly ősszel az Erzsébet hidat zárta le társaival az egészségügyi dolgozók alacsony bére miatt Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Azt írta: „Nem tartozom azok közé, akik nem tudnak visszalépni és nem tudják elismerni – megbuktam.

Szégyellem, hogy egy olyan országban kell élnem, ahol az ország vezetése mindent fontosabbnak tart, mint maga az ember!

Ezt a csatát bebuktam. Egy év telt el. Feladom!”

Csináljak forradalmat?

Sándor Mária legutóbb a március 15-i, kockás inges pedagógusdemonstráción lépett színpadra. Akkor azt mondta, „szabadságharcot vívunk, mint 1848–49-ben”. Majd levette kockás ingét, és a levegőbe tartva elkezdte énekelni Bródy János Ha én rózsa volnék című, Koncz Zsuzsa által híressé tett dalát.

Sándor Mária a Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért rendezvényen március 15-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy nem csinálja tovább, a Népszabadság-interjúban azt válaszolta: „Mert a 65 ezres tömeget is viccnek veszik, és nem azt látják, hogy ebben az országban élnek emberek, akik nincsenek megelégedve a sorsukkal, a politikai vezetőikkel, a rendszerrel.

Az ellenzék nulla, illetve, akiknek meg eszközük lehetne változásokat csinálni, azok cselekvőképtelenek.”

Annyian bátorították ugyanakkor, hogy végül arra jutott, van értelme folytatni, ha tényleg mellé állnak. Ezt mondta: „Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs.”