Megkötné a kormány kezét terrorhelyzetben az MSZP

Röszke, 2015. szeptember 14.
Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében
Röszke, 2015. szeptember 14. Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Valódi terrorveszélyhelyzetben gyors és hatékony eszközöket biztosítana a mindenkori kormánynak az MSZP alkotmánymódosító javaslata - tudta meg az Origo. Ám - szemben a Fidesz koncepciójával - szűkebb körben és csak többszörös garanciák, testületi jóváhagyások után engedne alapvető jogokat korlátozni.
Vágólapra másolva!

Gyors és hatékony, de nem korlátlan és kontroll nélküli jogi eszközöket biztosítanának a kormánynak a szocialisták egy esetleges terrorveszélyhelyzetben. Az MSZP szakmai koncepciója - amit törvényjavaslatként be is nyújtanak majd -

a Fidesz-javaslatnál szűkebbre szabná a mindenkori kabinet mozgásterét veszélyhelyzetben,

főleg, ami az alapvető jogok korlátozását illeti.

Nem lenne biankó csekk

Ahogy ígérte, saját szakmai koncepciót készített az MSZP ahelyett, hogy ötpárti egyeztetéseken vitázna a Fidesz által kezdeményezett újabb - sorrendben a hatodik - alkotmánymódosításról. A kormánypárti javaslatcsomaggal - amelynek részleteit elsőként az Origo ismertette - a szocialistáknak alapvető gondjai vannak, és más ellenzéki pártok sem fogadnák el változtatás nélkül.

A honvédség felhasználását az MSZP sem ellenzi terrorveszélyhelyzetben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Origo információi szerint elkészült a szocialisták szakmai koncepciója a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosításról, amit az MSZP frakcióvezetése szerdán jóvá is hagyott. A javaslat alapvetően szűkíti a kormány mozgásterét ilyen rendkívüli helyzetben, viszont

nem veti el a gyors és hatékony eszközök alkalmazását, csak erősebb kontrollhoz kötné azt.

Vagyis az MSZP koncepciója alapvetően abban tér el a Fideszétől, hogy a szocialisták nem adnának a mindenkori kormány kezébe biankó csekket a nehezen meghatározható terrorveszélyhelyzetre hivatkozva, és a megfelelő szintű - szakbizottsági, parlamenti - kontroll után sem engednék, hogy olyan mélyen és széles körben korlátozhassa a kabinet az emberek és az állam életét.

Egyeztetnék a pártokkal

Miután a szakmai koncepciónak zöld utat adott szerdán az MSZP frakcióvezetése, az anyagot most első körben külső szakértőkkel egyeztetik, majd vitára bocsátja az MSZP a parlamenti pártok körében, mielőtt törvényjavaslat formájában benyújtaná az Országgyűlésnek. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes az Origónak elmondta, hogy ezzel abban is alternatívát kívánnak felmutatni a Fidesszel szemben, hogy „egy normális országban miként kell ilyen súlyú ügyet kezelni, egyeztetni”.

Rendeleti kormányzás jöhet

A Fidesz javaslata a honvédség felhasználására, az internet és a mobilhálózat lekapcsolására, kijárási tilalom bevezetésére, a határok lezárására, az emberek kitelepítésére is lehetőséget adna. Elképzelhető, hogy a benzinkúton jegyre adnák majd az üzemanyagot, a boltban pedig a kenyeret.

Orbán Viktor és kormánya a Fidesz javaslata szerint biankó csekket kapna Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A javaslat alapján a kormánynak nemcsak a költségvetés kereteinek felborítására lenne joga, de importkorlátozásokra, a közbeszerzések mellőzésére vagy az ország biztonságát veszélyeztető személyek, szervezetek vagyonának zárolására is. Összesen

30 ponton szólhatnának bele az emberek életébe, az állam működésébe, előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül,

hatvan napra.

A Fidesz-javaslat erős kontrollal nem számol: a kormánynak a tervezet szerint ugyan folyamatos tájékoztatási kötelezettsége van az államfő és az Országgyűlés felé, de a parlament a rendkívüli helyzetet és a kormány ilyen széles intézkedési jogkörét - gyakorlatilag rendeleti kormányzásról van szó - csak utólag, kétharmados többséggel szüntetheti meg két hónap után - vagy meghosszabbítja.

Alaphelyzet, alapcsomag

Ehhez képest alapvető változás az MSZP-s javaslatcsomagban, hogy

a szocialisták nem adnának alapból széles jogköröket a kormánynak, és kevesebbet is csak rövidebb időre.

Információink szerint a koncepció arra hatalmazná fel a kormányt, hogy nyolc napra kihirdethessen egy terrorveszély-alaphelyzetet, ráadásul a Fidesz-javaslatnál szűkebb, csupán mintegy fél tucat jogkörrel.

Alaphelyzetben ezt tehetné a kormány az MSZP javaslata szerint:

  • a szükséges mértékben korlátozhatja a légi forgalmat,
  • megerősítheti az ország védelmét és a közszolgáltatásokat szolgáló infrastruktúra védelmét,
  • korlátozhatja vagy megtilthatja a közigazgatás, a honvédség, a rendvédelmi és közreműködő szervek létesítményeibe való belépést, illetve az oda vezető közforgalmat, továbbá elrendelheti az erre közlekedők átkutatását, és az őrizetlenül hagyott, ismeretlen eredetű tárgyak megsemmisítését,
  • korlátozhatja, illetve engedélyhez kötheti az ország meghatározott területén való tartózkodást,
  • időben és térben korlátozhatja vagy meg is tilthatja a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmát
  • korlátozhatja a közterületen tartandó tömegrendezvényeket, nyilvános gyűléseket

Ezen túlmenően az alapcsomag - szemben a Fidesz ötletével - automatikusan nem tenné felhasználhatóvá még ilyenkor a honvédséget a civil lakossággal szembeni rendfenntartó feladatokra.

Érvelniük kell a bizottságban

A fenti, korlátozott jogköröket tartalmazó alapveszélyhelyzet tehát nyolc napig állhat fenn, ezután viszont a szocialisták javaslata szerint a honvédelmi és rendészeti valamint a nemzetbiztonsági bizottság összevont ülésén kellene a kormány képviselőinek bizonyítaniuk, hogy szükség van az alaphelyzet fenntartására vagy az újabb, szigorúbb terrorveszélyhelyzeti fokozat elrendelésére.

Az összevont bizottsági ülésen

a kormány, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékeseinek be kell mutatniuk bizonyítékaikat,

amelyek alapján indokolnak tartják a fokozott biztonsági és jogi intézkedéseket, majd a bizottság feles többséggel meghozott támogató döntése után kerülhet a téma az Országgyűlés elé. A parlamentben ezután kétharmados támogatás kell a döntéshez.

Magasabb szint, több jogkör

A Fidesz-javaslattal szemben tehát a szélesebb jogköröket engedő magasabb készültségi szint előzetes parlamenti jóváhagyása után még mindig nem lenne jogosult a mindenkori kormány annyi mindenre, mint ahogyan azt a kormánypárt a saját, eredeti javaslatában indítványozza.

A miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában - nem némíthatnák el a médiát Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Így például a szocialisták javaslata alapján a média befolyásolására, médiumok elhallgattatására ebben az esetben sem lenne joga a kormánynak. A parlamenti felhatalmazással viszont felhasználhatóvá válna a honvédség speciális feladatokra, és mód lenne a költségvetés átírására is.

Máshol lenne több lehetőség

A kormányzati jogkörök szempontjából szűkítő MSZP-s javaslat az Origo információi szerint más pontokon viszont kiterjeszti a lehetőségeket egy terrorveszélyhelyzetben. Így például

a javaslatcsomag kitér a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására is,

hasonlóan, mint a 2005-ös londoni terrortámadások után elfogadott angol szabályozás.

Rendezné az MSZP a TEK jogi státusát, és több pénzt adna a szervezet működésére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ennek lényege, hogy - szemben a mostani Btk.-val - új tényállásokat vezetne be, és büntethetővé tenné a terrorcselekmény előkészületének finomabb fázisait is, nem csak a konkrét előkészítő lépéseket. Így például

már azt is büntetnék, ha valaki kimegy Szíriába egy dzsihádista kiképzőtáborba,

függetlenül attól, bizonyítható-e, hogy ezt későbbi merényletekre való felkészülés érdekében teszi, vagy sem.

A szocialisták javasolják a határőrség visszaállítását is, oly módon, hogy a szervezet továbbra is a rendőrséghez tartozna, de nem a megyei rendőrfőkapitányok alárendeltségében működnének a határrendészeti szervek, hanem önállóan. Nem is megyénként szerveznék újjá a határőrséget, hanem határszakaszonként, például a magyar-szerb határszakasz lenne egy igazgatóság.

Az MSZP rendezné a Terrorelhárítási Központ (TEK) jogi státusát is, mert

bár a szervezetnek titkosszolgálati jogköre van, tevékenységének nincs megfelelő törvényi kontrollja.

Több pénzt adnának a TEK-nek és a szakszolgálatoknak, a terrorveszély lakossági, rendvédelmi felismerését szolgáló programot javasolnak, és felkészítenék az egészségügyi ellátórendszert is a vészhelyzetre.