Egy egész család állampolgárságát visszavonták

Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök a belügyminiszter előterjesztésére visszavonta egy 30 éves férfi és két gyermekének magyar állampolgárságát.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök döntéséről megjelent tájékoztatás arra nem tér ki, hogy a 30 éves férfi, valamint 6 és 3 éves lányai mikor kaptak magyar állampolgárságot. Személyi adataikból az látszik, hogy mindannyian a kárpátaljai Felsőapsán születtek. Áder János a belügyminiszter javaslatára döntött a magyar állampolgárságuk visszavonásáról. A döntésről szóló tájékoztatásban indoklás nincs.

Az Origo már évekkel ezelőtt írt arról, hogy néhányan üzletszerűen kereskednek Ukrajnában a magyar állampolgársággal. Megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért elintézik, hogy a magyar felmenőket igazoló, sokszor hamisított iratokat elfogadják a magyar hatóságok. Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ugyanakkor sok ukrán anyanyelvű ukrán állampolgár szeretné megszerezni az Európai Unió - jelentős előnyöket biztosító - teljes jogú állampolgárságát. Nem tudni, hogy Áder János döntésének van-e bármilyen köze az állampolgársági üzleteléshez.