Áder visszadobta, de megy tovább a nok

2016.03.24. 08:54

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön. A kormány azonban kitart a törvény mellett.

A jogszabályt egy hete fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára.

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Reagált a kormány

A kabinet álláspontja szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők. A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a törvényalkotási bizottság a lehető leghamarabb vegye napirendre a kérdést annak érdekében, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek mihamarabb megkezdhessék működésüket. A kormány tiszteletben tartja az államfő döntését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK