Újabb offshore-szálak: megszólalt Bajnai Gordon

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Újabb offshore cégekre bukkantak az Index.hu portál tulajdonosai között – írja a Ripost.hu. A lap úgy fogalmaz, hogy az egyiknek az egykori szocialista miniszterelnök, a Gyurcsány Ferencet váltó Bajnai Gordon volt a kézbesítési megbízottja. Bajnai Gordon válaszolt az Origo ezzel kapcsolatos kérdésére.
Vágólapra másolva!

A szálak az EU-tagság előtti évekbe vezetnek vissza. Az Index Zrt. közvetlen tulajdonosa a Fleminghouse Investment Ltd. nevű ciprusi offshore cég volt, ami a Ripost cikke szerint lényegében Bajnai Gordonhoz volt "bekötve". De tulajdonolta az Index portált egy másik ciprusi offshore cég, a Vitonas Investments Ltd. is, amely fedőcég közbeiktatásával irányította az Index médiabirodalmat.

„Kézbesítési megbízott” volt - írja a Ripost Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mint arról a Panama-iratokat feldolgozó magyar lapra hivatkozva az Origo is beszámolt, újabb magyarok kerültek elő az eddigi legnagyobb offshore-szivárogtatásból, köztük az FHB elnöke, Spéder Zoltán, aki két offshore cégnek is meghatalmazottjaként tűnik fel.

Egyikük, a Whitestone International Seychelle-szigeteki társaság tulajdonában volt évekig az Indexet is kiadó CEMP nevű médiavállalat.

Spéder Zoltán erről és a Novum Asset Managementről is azt mondta, hogy nem volt tulajdonos, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.

Az offshore-botrány magyar szálait felgöngyölítő Direkt36 azt írja, a Whitestone International nevű társaság az offshore-cégektől megszokott titokzatossággal volt jelen a magyar médiacégben. A papírjait olyan seychelles-szigeteki igazgatók írták alá, akik még számtalan más ottani cégben töltenek be hasonló pozíciót. Magyarországon ugyan egy magyar ügyvéd járt el a Whitestone nevében, de a cégbíróságon elérhető iratokban utalás sem volt arra, hogy vajon ki lehet a társaság tulajdonosa.

Bajnai Gordon is megszólalt

A volt kormányfő az Origo kérdésre az alábbiakat közölte, és kérte, hogy nyilatkozatát változtatás nélkül, teljes terjedelemben közöljük. Íme:

"Régóta közismert tény, hogy a Wallis csoport a 2000-es évek elején az akkori tulajdonosoktól megvásárolta és befektetése révén megmentette az akkor pénzügyi nehézségek miatt bajba jutott Index.hu hírportált. Ezt követően a Wallis a szerkesztőséggel együttműködve (és annak függetlenségét tiszteletben tartva) rendbe tette a cég gazdálkodását, jelentősen növelte bevételeit és később egy befektetői csoport számára a már stabil lábakon álló kiadót tovább értékesítette.
Szintén közismert tény, hogy a Fleminghouse Investment Ltd. akkoriban a Wallis egyik befektetési leányvállalata volt, éveken keresztül szerepelt a Wallis csoport konszolidált, auditált nyilvános mérlegében. Ebből következően, mint azt a magyar sajto a későbbiekben ezt már többször tárgyalta, Bajnai Gordon, (aki 2000-től 2005 végéig volt a Wallis Rt. vezérigazgatója) a Wallis csoportban betöltött funkciója révén vett részt ezekben a tranzakciókban. Mindebből következően a a Ripost és az Origó cikke új információt ebben a vonatkozásban nem tartalmaz."

A Panama-iratokból azonban kiderül, hogy Spéder már az előtt kapcsolatba került a Whitestone-nal, hogy az megjelent volna Magyarországon. A kiszivárgott dokumentumok között van egy 2007 szeptemberi irat, amelyben Spéder általános jellegű felhatalmazást kapott arra, hogy eljárjon a cég gyakorlatilag bármilyen ügyében, kezdve a szerződések kötésétől a kifizetéseken át a bankszámlanyitásig. “A meghatalmazott jogkörének semmilyen korlátja nincs, egészen addig, amíg a törvényeket betartva és a cég érdekében jár el” – áll a dokumentumban, amely a meghatalmazás határidejét sem rögzítette.

Nem volt semmilyen tranzakció

Spéder Zoltán állítja, hogy nem ő volt a Whitestone tulajdonosa, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy miként került kapcsolatba a társasággal, és hogy a cég kinek az érdekeltségébe tartozott. Közölte, hogy a meghatalmazás felhasználásával nem került sor semmilyen tranzakcióra, a cég tevékenységéről pedig nincs tudomása.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Spéder Zoltán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ma már Spéder az Indexet kiadó cég többségi tulajdonosa. A Whitestone részvényeit részben közvetlenül az offshore-cégtől, részben más, közbeiktatott cégektől szerezte meg. Spéder nem válaszolt ennek az ügyletnek a részleteit firtató kérdésekre sem. „A CEMP illetve a tulajdonosai által végrehajtott tranzakciók magántulajdonban levő cégek között zajlottak le” – közölte a Spéder válaszait továbbító FHB Bank, hozzátéve, hogy „a feleket ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban is köti az üzleti titok”.

Spéder neve egy másik offshore-céggel kapcsolatban is előkerül a Panama-iratokban. 2008-ban szintén általános jellegű meghatalmazást kapott egy Novum Asset Management nevű cégtől. Erről a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, a neve alapján vagyonkezeléssel foglalkozó cégről még annyi sem derül ki a dokumentumokból, mint a Whitestone-ról.

Az iratok szerint a cégnek egy darab bemutatóra szóló részvénye volt, tehát a tulajdonosa mindig az, akinél épp ott van az értékpapír. Spéder erről a cégről is csak annyit mondott, hogy nem volt a tulajdonosa, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.