Tarlós átadta a Széll Kálmán teret

este felújított tér fiatal pár FOTÓ FOTÓTÉMA háttal KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY metróállomás NAPSZAK pad SZEMÉLY TÁRGY tér városkép
Széll Kálmán tér
Budapest, 2016. május 17. A felújított Széll Kálmán tér 2016. május 16-án este. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester hivatalosan is átadta Budapesten a felújított Széll Kálmán teret és a fonódó villamoshálózatot. 
Vágólapra másolva!

Ünnepélyesen átadták a fővárosi Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot június 17-én, pénteken. Tarlós István főpolgármester elmondta, a tér átalakításakor az a cél vezérelte őket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret, közlekedési csomópontot hozzanak létre, ahol

Leánykori nevén: Moszkva tér

„Mindezt úgy szerettük volna tenni, hogy megmaradjon a tér karaktere, vagyis mindaz, amit korábban szerettünk benne” - tette hozzá.

Átadva nem volt, de használni lehetett

Tarlós István megjegyezte, a fővárosiak és az arra közlekedők ugyan

már több mint egy hónapja birtokba vehették a Széll Kálmán teret, ám a végső simítások még hátra voltak.

Közölte, a budai csomópont egy reálisan kidolgozott, ütemezhető elképzelés szerint újult meg, kiemelten figyelembe véve a közösségi közlekedés szempontjait.

Használni már a hivatalos átadás előtt is lehetett a teret Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A választás szabadsága

„Ahogy a fővárost érintő összes fejlesztésnél, úgy a Széll Kálmán tér esetében is szem előtt tartottuk, hogy megadjuk a választás szabadságát” - fogalmazott a főpolgármester, rámutatva: az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, valamint

a villamos, a metró és a buszok mellett már a Mol BuBi (budapesti biciklirendszer) gyűjtőállomása is megtalálható a téren.

Akadálymentes

Hangsúlyozta: mindenkinek egyenlő közlekedési feltételeket szeretnének biztosítani, ezért a tér az akadálymentességi követelményeknek megfelelően épült ki.

Az alacsonypadlós buszokra és villamosokra akadálymentesen lehet felszállni.

A Várfok utcai buszmegállók megközelítését lift és kültéri mozgólépcső teszi könnyebbé - mondta Tarlós István.

Lesz új ügyfélközpont

Közölte, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új ügyfélközpontja, amely egy új létesítményben kapott helyet, a jövő héten nyílik meg a téren.

Lettek új fák

Tarlós István beszámolt arról is, hogy a felújított térre több mint 700 négyzetméternyi zöldfelület, csaknem 200 fa, több mint 32 ezer cserje és mintegy 10 ezer virág került.

Köszönet a budapestieknek

A főpolgármester köszönetet mondott a fővárosiaknak az építések alatt tanúsított türelmükért.

Tarlós István megköszönte a budapestieknek a türelmet Forrás: MTI/Ruzsa István

Elfelejtettek szólni

Az esemény elején közölte, nem sokkal a hivatalos átadás előtt tudta meg, hogy

kollégái elfelejtették meghívni az ünnepségre az érintett kerületek polgármestereit.

5,3 milliárdba került

Buda legforgalmasabb csomópontja, a Széll Kálmán tér rekonstrukciója május 10-én fejeződött be. A BKK aznapi közleménye szerint mintegy

5,3 milliárd forintnyi fővárosi, kormányzati és uniós forrásból újították fel, építették át a teret.

A budai fonódó villamoshálózat március 14-én vált teljessé, miután véget ért a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút felújítása, és új, teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig kezdett közlekedni a 19-es és a 41-es villamos.